Business Internaţional

Criza coronavirusului pare să declanşeze sfârşitul erei petrolului

Criza coronavirusului pare să declanşeze sfârşitul erei petrolului

Autor: Mediafax

08.08.2020, 09:00 1782

Pandemia a a dus la scăderea consumului zilnic de petrol cu până la o treime în prima parte a anului

Creşterea vânzărilor de vehicule electrice şi trecerea la surse regenerabile de energie au generat deja prognoze de scădere pentru cererea de petrol pe termen lung
Criza coronavirusului pare să fi determinat depăşirea vârfului de consum al petrolului şi intrarea pe o pantă descendentă, determinând OPEC să caute cele mai bune modalităţi de a gestiona situaţia, relatează Reuters.

Pandemia a a dus la scăderea consumului zilnic de petrol cu până la o treime în prima parte a anului, într-un moment în care creşterea vânzărilor de vehicule electrice şi trecerea la surse regenerabile de energie au generat deja prognoze de scădere pentru cererea de petrol pe termen lung.

Situaţia a determinat unii oficiali din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, înfiinţată în urmă cu 60 de ani, să se întrebe dacă scăderea dramatică a cererii din acest an este o schimbare permanentă şi cum să gestioneze cel mai bine livrările, dacă epoca petrolului a trecut.

Reuters a intervievat şapte actuali şi foşti oficiali ai OPEC, dintre care majoritatea au cerut să nu fie numiţi, şi care au declarat că situaţia din acest an, care a trimis petrol sub 16 dolari pe baril, a determinat OPEC şi cei 13 membri ai săi să pună la îndoială opniile pe termen lung care anticipau o creştere a cererii.

În urmă cu doar 12 ani, statele OPEC erau inundate de numerar, atunci când petrolul a atins peste 145 de dolari barilul, pe fondul creşterii cererii.

Acum se confruntă cu o ajustare dramatică, iar grupul va trebui să-şi gestioneze şi mai bine cooperarea cu alţi producători, precum Rusia, pentru a-şi maximiza veniturile în scădere şi va trebui să lucreze pentru ca relaţiile din interiorul grupului să nu aibă de suferit, pentru a-şi menţine cota de piaţă într-o afacere în scădere.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

AFACERI DE LA ZERO