Business Internaţional

Criza datoriilor din zona euro ia o întorsătură periculoasă, prin extinderea în Italia, ţară considerată "prea mare pentru a fi salvată"

 Criza datoriilor din zona euro ia o întorsătură periculoasă, prin extinderea în Italia

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

12.07.2011, 17:10 2383

Criza datoriilor din zona euro aluat o întorsătură periculoasă, ameninţând Italia, a treia economiedin regiune, care este prea mare pentru a fi salvată cuinstrumentele financiare de care dispune în prezent UniuneaEuropeană, comentează Reuters.

Cu cât este amânată o decizieprivind Grecia, cu atât este mai mare riscul ca evenimentele săscape de sub control în această ţară, sau pe pieţele de capital,ceea ce va impune măsuri radicale şi dificile din punct de vederepolitic, pentru a păstra unitatea zonei euro.

Alternativele ar fi o uniunefiscală mai strânsă sau o posibilă destrămare a zoneieuro.

Soluţiile propuse de Germania, cumar fi emiterea unor obligaţiuni comune ale zonei euro şi un posibilschimb de obligaţiuni ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei cuaceste noi instrumente vor reveni în discuţie, cu un nou sentimental urgenţei.

"Continuăm să credem că statelemai puternice din Europa le vor susţine financiar pe celeperiferice, pentru că în caz contrar costurile ar fi duble", searată într-o notă a analiştilor băncii Credit Susse.

Miniştrii de Finanţe din zonaeuro, divizaţi în privinţa implicării investitorilor privaţi în aldoilea plan de salvare a Greciei, nu au reuşit luni noaptea să ia odecizie.

Oficialii au acceptat în schimb,pentru prima oară, posibilitatea unei anumite forme de default(faliment) al Greciei, în pofida avertismentelor Băncii CentraleEuropene privind riscurile implicate.

Directorul general al FMI,Christine Lagarde, a declarat că Fondul şi liderii europeni nu suntîncă pregătiţi să înceapă discuţiile despre al doilea programpentru Grecia.

Italia a fost afectată atât deinstabilitatea politică internă, cât şi de speculaţiile financiarelegate de posibila destrămare a zonei euro, au arătat analiştiiCredit Suisse.

Investitorii au început sălichideze plasamentele în acţiuni şi obligaţiuni italiene săptămânatrecută, de teamă că premierul Silvio Berlusconi va încerca să îlînlăture pe ministrul de Finanţe, Giulio Tremonti, considerat ungarant al prudenţei fiscale.

Necesarul de împrumut al Italieipentru următorii trei ani este de peste 600 de miliarde de euro, întimp ce fondul european de salvare esre de 450 de miliarde de euro,iar o parte este deja angajat pentru asistarea financiară aGreciei, Portugaliei şi Irlandei.

Analiştii consideră că Europa artrebui să crească de patru ori acest fond, dacă ar fi să sprijineItalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO