Business Internaţional

Criza datoriilor din zona euro şi problemele economice ale SUA redeschid rănile burselor

Criza datoriilor din zona euro şi problemele economice ale SUA redeschid rănile burselor

Traderii din întreaga lume au avut doar câteva zile de respiro după scăderile abrupte şi creşterile spectaculoase înregistrate de burse săptămâna trecută

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2011, 00:04 447

Noul val de temeri se adaugă îngri­jo­ră­rilor că economia Europei va stagna după ce da­te recente publicate de Eu­rostat au arătat că ritmul de creştere al Produsului Intern Brut al zonei euro şi Uniunii Europene a încetinit simţitor în cel de-al doilea trimestru, iar cel al Germaniei, cea mai mare economie europeană, aproape a stagnat.

De asemenea, printre investitori au făcut valuri şi declaraţiile unui oficial al Fed care sus­ţine că banca centrală a SUA nu ar trebui să ac­ţio­neze pentru a proteja investitorii de pe burse.

Autorităţile suedeze de reglementare a sectorului financiar au pus gaz pe foc spunând că instituţiile de credit nu sunt pregătite pentru îngheţarea pieţelor de împrumut. Investitorii au fost descurajaţi şi de date referitoare la piaţa muncii din SUA, unde numărul de cereri iniţiale pentru ajutoare de şomaj a crescut în cele şapte zile încheiate pe 13 august mai mult decât s-au aşteptat analiştii.

De asemenea, guvernul a anunţat că in­dicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5% în iulie, cel mai rapid avans lunar de după martie.

Biroul din New York al Fed, care supra­veghează activitatea diviziilor din SUA ale multor bănci europene, a organizat reuniuni cu reprezentanţi ai acestora pentru a evalua rezistenţa instituţiilor de credit la escaladarea presiunilor financiare, au declarat surse apro­piate discuţiilor.

Unele dintre cele mai mari bănci euro­pe­ne, printre care So­ciété Générale, Deutsche Bank şi Uni­Credit desfăşoară ope­raţiuni majore în SUA şi se bazează substanţial pe fonduri împrumutate pentru a finanţa aceste operaţiuni. Acţiunile acestora au scăzut puternic ieri, pierzând între 6% şi 11% cu două ore înainte de închiderea burselor.

Declinurile de joi vin la o săptămână după ce autorităţile din Italia, Belgia, Franţa şi Spania au interzis tranzacţiile de tip "short-sel­ling", care speculează scăderea valorii activelor, pentru acţiunile financiare cu scopul de a limita volatilitatea şi a readuce ordinea pe pieţe după o perioadă de turbulenţe extreme pe burse. "Pieţele vor leadership, planuri realis­tice şi acţiuni hotărâte. De la interzicerea încă o dată a short sel­ling-ului, la lovirea băn­cilor când sunt căzute, investitorii nu ştiu ce să creadă despre ceea ce se întâmplă în zone euro, iar volatilitatea va con­tinua", spune Mike McCudden, analist la Interactive In­vestor, citat de WSJ.

Principalele burse euro­pene erau în scădere cu până la 6,5% spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de joi.

Acţiunile băncii britanice Barclays s-au scufundat cu până la 11,7% din valoare, iar cele ale Société Générale au pierdut 11,4% din valoare. Bursele de pe Wall Street au deschis, de asemenea, cu un declin puternic, de până la 4,5%.

Cauzele scăderii burselor

  • Temerile privind încetinirea creşterii economiei mondiale după ce banca americană Morgan Stanley a redus previziunile.

  • Datele slabe privind şomajul din SUA şi inflaţia în creştere.

  • Speculaţii privind starea de sănătate a băncilor europene pornind de la un articol din The Wall Street Journal.

  • Declaraţiile critice unor oficiali ai băncii centrale americane, conform cărora Fed nu ar trebui să acţioneze pentru a proteja investitorii pe burse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO