Business Internaţional

Criza datoriilor prinde în gheare şi Italia

Foto AFP

Criza datoriilor prinde în gheare şi Italia

Autor: Liviu Chiru

12.07.2011, 00:07 2647

Cu datorii de 1.843 mld. euro şi cu un guvern dezbinat, Italia aintrat pe lista neagră a investitorilor, care se tem că ţara va fiurmătoarea victimă a crizei care macină de mai bine de un anEuropa.

Astfel, Italia a ajuns să fie percepută pe pieţele financiareca fiind mai riscantă decât România. Cotaţiile CDS (poliţele deasigurare a riscului de neplată) pentru obligaţiuni italiene pecinci ani au urcat ieri la 300 de puncte de bază (3%). În acesttimp, cotaţiile CDS pentru România au rămas la 230 de puncte debază. La fel ca şi în cazul Greciei, România are legături puternicecu Italia, atât pe canalul comercial, cât şi financiar. Italia esteal doilea partener comercial al României după Germania, cu opondere de 13,5% din exporturi pe primele două luni din 2011,potrivit Statisticii.

Grupul italian UniCredit deţine a şaptea mare bancă locală -UniCredit Ţiriac Bank, cu active de 4,8 mld. euro (cotă de piaţă decirca 6%). Un alt mare grup italian, IntesaSanpaolo are operaţiunipe plan local.

Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale

s-au resimţit şi la Bucureşti, unde euro a urcat la 4,23 lei pepiaţa interbancară, iar Bursa a scăzut cu 1,19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO