Business Internaţional

Criza din Argentina ajunge la noi recorduri. Autorităţile au impus măsuri de control al valutei pentru a nu scăpa economia complet din mână şi a opri căderea liberă

Criza din Argentina ajunge la noi recorduri....

Autor: Dorin Oancea

02.09.2019, 11:25 391

Argentina a impus controlul valutei, în încercarea de a stabiliza pieţele, ţara confruntându-se cu o criză financiară din ce în ce mai profundă, relatează BBC. 

Guvernul va restricţiona achiziţiile de valută după o scădere accentuată a valorii peso. Firmele vor trebui să solicite permisiunea băncii centrale pentru a vinde pesos şi a cumpăra valută străină, precum şi pentru a efectua transferuri în străinătate.

Argentina doreşte, de asemenea, să amâne plăţile datoriilor către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a face faţă crizei.

Într-un buletin oficial emis duminică, guvernul a spus că este necesar să adopte „o serie de măsuri extraordinare pentru a asigura funcţionarea normală a economiei, pentru a menţine nivelul de activitate şi ocuparea forţei de muncă şi pentru a proteja consumatorii”.

Banca centrală a declarat că măsurile sunt destinate „menţinerii stabilităţii monedei”. De asemenea, a spus că persoanele fizice pot continua să cumpere dolari americani, dar vor trebui să ceară permisiunea pentru a cumpăra mai mult de 10.000 de dolari pe lună.

Măsurile se vor aplica până la finele acestui an.

Argentina s-a confruntat cu o criză financiară, care a fost agravată de înfrângerea preşedintelui într-un sondaj recent primar. Peso a scăzut la un nivel minim record luna trecută, după ce votul a arătat că guvernul favorabil afacerilor al preşedintelui Mauricio Macri va dispărea, în urma alegerilor din octombrie.

Macri a fost ales în 2015 după ce a promis că va stimula economia Argentinei printr-o serie de reforme economice liberale.

Ţara se află într-o recesiune profundă. Are una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din lume, 22% în prima jumătate a anului.

Economia Argentinei s-a contractat cu 5,8% în primul trimestru al anului 2019, după reducerea cu 2,5% a anului trecut. Trei milioane de oameni au sărăcit în ultimul an.

Ţara se luptă să iasă din al cincilea default din ultimii 30 de ani.

Săptămâna trecută, a declarat că va încerca să-şi restructureze datoria la FMI. Agenţiile de rating, inclusiv Standard & Poor's şi Fitch, au decis că decizia înseamnă practic un default şi au retrogradat ratingurile ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO