Business Internaţional

Criza din Europa se propagă ca o undă de şoc în întreaga lume

 Criza din Europa se propagă ca o undă de şoc în întreaga lume

Air France va apela la creditori din China şi Japonia în lipsa finanţării din Europa

Autor: Paul Comşa

30.11.2011, 00:05 739

Companii din diverse domenii, de la marii operatori aerieni şi giganţii din transporturi la micii producători, sunt afectate de criza care macină Europa, în contextul în care băncile europene restrâng creditarea pentru a îndeplini noile cerinţe de capital. Rezultatul este o criză de lichiditate care loveşte deopotrivă companii din Berlin sau din Beijing, scrie The New York Times.

În Europa de Est, unde băncile europene occidentale şi-au anunţat retragerea, liderii au sunat deja alarma. Preşedintele României Traian Băsescu a acuzat autorităţile din Austria de faptul că "sufocă economia românească" după ce au recomandat băncilor să limiteze creditarea în afara graniţelor naţionale.

În Ungaria obţinerea de finanţare a devenit foarte dificilă. Unele companii de construcţii au concediat deja un sfert din angajaţi şi se pregătesc pentru noi restructurări.

În Vest companiile au început să se obişnuiască cu mediul economic tot mai ostil. Operatorul aerian Air France se baza pe marile bănci franceze BNP Paribas şi SocGen pentru a finanţa 15% din achiziţiile de aeronave. Deoarece au fost refuzaţi de cele două bănci, oficialii companiei vor apela la creditori din China sau Japonia.

Şi investitorii arabi încearcă să se adapteze. Compania aeriană Emirates Airlines, cu sediul în Dubai, va finanţa achiziţia de noi aeronave prin intermediul instituţiilor financiare din Orientul Mijlociu.

"Plănuisem să obţinem finanţare de la băncile europene, dar este cam dificil acum", a explicat preşedintele Emirates Tim Clark.

Pe continentele americane constructorii de aeronave Boeing şi Embraer au anunţat deja că vor fi afectaţi de criza din Europa.

"Situaţia din Europa a împotmolit procesul de redresare", a spus Frederico Curado, şeful companiei braziliene Embraer care şi-a revizuit previziunile de creştere, deşi a beneficiat de un avans al vânzărilor de aeronave în al treilea trimestru.

Chiar şi întreprinderile din China suferă de încetinirea economiei europene. Cererea provenită din Europa pentru scootere, skateboarduri şi jucării a scăzut pentru unele companii cu 20-30%.

Nu trebuie neglijat faptul că un eşec în asigurarea resurselor financiare va contribui la creşterea şomajului în întreaga lume. Şomajul a atins deja niveluri alarmante în SUA şi America de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO