• Leu / EUR4.6590
  • Leu / GBP5.3404
  • Leu / USD4.1340
Business Internaţional

Criza diplomatică aduce în centrul atenţiei influenţa masivă a Arabiei Saudite în Washington. Unde mai are regatul investiţii majore

Criza diplomatică aduce în centrul atenţiei influenţa masivă a Arabiei Saudite în Washington. Unde mai are regatul investiţii majore

Autor: Catalina Apostoiu

18 oct 2018 514

Multe guverne şi-au intensificat eforturile de lobby pe lângă administraţia Trump, dar saudiţii îndeosebi s-au bucurat de succes.

Criza diplomatică în creştere cu Arabia Saudită declanşată de dispariţia lui Jamal Khashoggi relevă cât de importantă a devenit această ţară, şi cash-ul acesteia pentru Washington, relaţiile unor firme de lobby, think tank-uri şi investutori cu regatul fiind acum strict analizate, scrie Politico.

Saudiţii exercită influenţă în Washington de decenii întregi prin diverse mijloace, de la investiţii de milioane în firme de lobby, la desemnarea de membri ai familiei regale în roluri de ambasadori şi figuri sociale.

Regatul a donat cash unor think tank-uri din Washington ca Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţio­nale. The Emerson Collective, care ajută la finanţarea organizaţiilor media din Washington, are de asemenea legături cu Arabia Saudită.

Sumele cheltuite de Arabia Saudită au crescut în era lui Donald Trump, relevă un think tank american, cheltuielile pe lobby din SUA fiind în 2017 de trei ori mai mari decât cu un an în urmă.

Acum însă, pe fondul tensiunilor în creştere, cel puţin trei dintre firmele de lobby şi relaţii publice ale regatului au renunţat la relaţiile cu acesta şi nu este încă clar cât de tare va diminua criza influenţa Arabiei Saudite în Washington.

 

Reclădirea încrederii nu va fi o sarcină uşoară, însă regatul a plătit sume grase pentru a se asigura că are ajutor din plin în Washington. Deşi cel puţin trei firme au renunţat la relaţiile cu acesta, relaţiile continuă cu mai multe organizaţii importante de lobby.

Un raport al Foregin Influence Transparency Initiative arată că agenţii străini înregistraţi care lucrează în numele intereselor saudite au contactat Congresul, Casa Albă, presa şi analiştii unor think tank-uri de peste 2.500 de ori în 2017.

Multe guverne şi-au intensificat eforturile de lobby pe lângă administraţia Trump, dar saudiţii îndeosebi s-au bucurat de succes.

Unele firme de lobby şi think tank-rui aşteaptă reacţia administraţiei faţă de criză pentru a decide dacă să pună capăt relaţiilor cu saudiţii.

În ceea ce priveşte investiţiile realizate de Arabia Saudită la nivel mondial, companiile tech s-au numărat printre cele mai mari beneficiare ale eforturilor acestei ţări de a-şi diversifica economia, primind miliarde de dolari prin intermediul unor investiţii directe realizate de fondul suveran al ţării, sau indirect printr-un fond masiv creat cu SofBank din Japonia, scrie CNN. Şi alte sectoare, ca cel al infrastructurii, oţelului şi hotelier, au beneficiat de investiţii saudite.

Fondul suveran al Arabiei Saudite, PIF, şi-a crescut puternic investiţiile la nivel mondial de când conducerea sa a fost preluată de către Prinţul Mohammed bin Salman în martie 2015.

Acesta a pompat 45 mld $ în SoftBank Vision Fund. Separat, PIF a investit 3,5 mld $ în Uber, acumulând de asemenea o participaţie de 5% în cadrul Tesla.

PIF a alocat de asemenea 20 mld de dolari într-un fond de investiţii în infrastructură al Blackstone, fond creat pentru a investi peste 100 miliarde de dolari în proiecte de infrastructură, în cea mai mare parte în SUA. Acesta deţine de asemenea participaţii în cadrul producătorilor de oţel ArcelorMittal şi POSCO, cât şi în AccorInvest, proprietarul hotelurilor Accor.

O serie de investitori privaţi din Arabia Saudită au realizat la rândul lor investiţii majore peste graniţe. Dintre aceştia cel mai important este miliardarul Alweed Bin Talal.

Acesta a investit în Twitter şi a achiziţionat 2,3% din Snapchat. Compania sa, Kingdom Holding Company, deţine participaţii şi în cadrul Lyft şi companiei franceză de music streaming Deezer.

 

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6590
Diferență: -0,0193
Ieri: 4.6599
Azi: 4.1340
Diferență: -0,3111
Ieri: 4.1469
Azi: 5.3404
Diferență: -0,1402
Ieri: 5.3479
Azi: 4.0924
Diferență: -0,2121
Ieri: 4.1011