Business Internaţional

Criza energiei dă noi dureri de cap Ungariei: legumele autohtone ar putea dispărea de pe rafturi, noi instituţii se închid

Criza energiei dă noi dureri de cap Ungariei: legumele...

Autor: Catalina Apostoiu

07.11.2022, 22:55 244

Din cauza crizei energiei, depo­zitarea legumelor devine din ce în ce mai costisitoare. În Ungaria, utiliza­rea facilităţilor speciale necesare pen­tru depozitare a devenit prea cos­tisitoare, iar mulţi fermieri îşi vând recoltele cât mai rapid posibil. Acest lucru înseamnă că multe produse au­tohtone pot dispărea de pe rafturile magazinelor până la sfârşitul acestui an, relatează Daily News Hungary.

Mulţi fermieri nu-şi pot permite să-şi depoziteze produsele vreme în­delungată. În fiecare iarnă, legumele devin tot mai scumpe din moment ce costurile de depozitare sunt incluse în preţuri, arată Ferench Ledo, spe­cialist în domeniu.

Iarna va fi critică deoarece criza energetică creşte semnificativ costu­rile de depozitare. Majoritatea fermi­erilor se gândesc dacă merită să de­po­ziteze legumele sau nu. Pentru aceştia ar fi mai avantajos să-şi vândă produsele imediat, a explicat Ledo.

Există mai apoi şi problema in­flaţiei. Majorările de preţuri din vară au fost încă suportabile, însă în iarnă majoritatea clienţilor nu-şi vor putea permite scumpirile. Prin urmare, fer­mierii se tem că până la începutul no­u­lui an nu-şi vor putea vinde produ­sele dacă vor fi nevoiţi să facă faţă şi costurilor de depozitare.

În unităţile simple de depozitare, legumele pot fi păstrate fără a-şi pier­de din calitate până de Crăciun, după aceea acestea trebuind depozitate în facilităţi speciale.

Acestea nu sunt disponibile la sca­ră largă în Ungaria, însă chiar şi cei care au astfel de facilităţi se gân­desc de două ori înainte să le folo­sească din cauza costurilor prea mari de operare.

Însă inundarea pieţei cu legume nu va provoca scăderi semnificative de preţuri, iar oferta nu va fi cu si­guranţă excedentară. Randamentele din acest an ale recoltelor au fost slabe la nivelul întregii Europe şi prin urmare nu va exista concurenţă pentru reducerea preţurilor.

În acelaşi timp, criza energiei con­tinuă să facă victime pe plan local.

Renumitul teatru naţional Katona Joszef din Kecskemet se va închide în luna ianuarie. Manage­mentul a luat această decizie în contextul crizei energiei.

Instituţia din Kecskemet este una din nenumăratele teatre forţate să se închidă pe perioada iernii. Une­le dintre acestea vor avea spectacole doar în weekenduri. În Szeged, o serie întreagă de instituţii culturale se închid.

Cele care vor rămâne deschise se întreabă dacă vor avea public în mijlocul crizei.

În Ungaria, hoteluri, spa-uri, restaurante, brutării, oţelării şi o centrală energetică, dar şi cofetării resimt povara scumpirii energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO