Business Internaţional

Criza energiei de azi poate însemna criză de alimente mâine

Criza energiei de azi poate însemna criză de alimente...

Autor: Catalina Apostoiu

09.09.2022, 00:05 213

Fermierii şi producătorii de alimente din Europa avertizează cu privire la penurii şi scumpiri sem­nificative la o gamă largă de produse de bază în această iarnă, solicitând susţinere guvernamentală pentru a putea face faţă costurilor în creştere dramatică la energie, notează Financial Times.

Copa-Cogeca, sindicatul fermie­rilor din UE, şi FoodDrink Europe şi PFP, două asociaţii de producători de alimente, au anunţat că membrii lor au început deja să-şi închidă operaţiunile şi să-şi reducă producţia, cerând ca lanţul alimentar să nu fie inclus în orice planuri europene de raţionalizare a energiei.

„Ultimele creşteri de preţuri la energie ameninţă continuitatea ciclu­rilor de producţie în sectorul agroa­limentar şi prin urmare capacitatea de livrare a unor produse agricole, alimentare şi de hrană a animalelor esenţiale“, se arată într-un comunicat al acestora.

Pekka Pesonen, secretar general al Copa-Cogeca, a arătat că euro­pe­nii se vor confrunta cu preţuri în creştere şi penurii de multe fructe şi legume în această iarnă. „E ceva fără precedent. Nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva şi nu a anticipat conse­cin­ţele“.

Fermierii spun că creşterea costurilor accelerează puternic. Mulţi cultivatori de fructe şi legume îşi reduc deja plantările pentru urmă­toarea recoltă. Cel mai mare culti­vator de roşii din Suedia, Nordic Greens, a anunţat că nu va planta nimic pe perioada iernii pentru că nu-şi poate permite electricitatea.

Serele din Olanda, al doilea cel mai mare exportator agricol al lumii după valoare după SUA, se închid la rândul lor.

Grupul Glastuinbouw Nederland spune că până la 40% din cei 3.000 de membri ai săi au probleme finan­ciare, potrivit Reuters. Acest lucru ar putea însemna mai puţine fructe, legume şi flori în supermarketurile europene şi relocarea producţiei în ţări mai calde.

Cei care produc în exterior in­tenţionează să-şi restrângă producţia pentru că nu-şi permit să-şi refri­gereze produsele, notează Financial Times.

În Marea Britanie, recoltele de produse cultivate în sere încălzire, cum ar fi castraveţii şi ardeii, vor fi sub jumătate din nivelul actual din cauza preţurilor ridicate la energie.

Lee Stiles, secretar al Lea Valley Growers Association, arată că producătorii ar recolta în mod normal până în octombrie sau noiembrie se opresc din recoltare acum, în timp ce plantările pentru anul viitor vor depinde de negocieri extrem de dure referitoare la preţuri cu supermarketurile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO