Business Internaţional

Criza energiei: în Marea Britanie, după prăbuşirea furnizorilor de electricitate, puburile imploră bailout de la stat

Criza energiei: în Marea Britanie, după prăbuşirea...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2022, 22:13 10946

După ce volatilitatea în creştere a pieţelor energiei manifestată de la sfârşitul anului 2021 a adus un val de falimente în rândul furnizorilor din Marea Britanie, cei mai mari dintre aceştia cerând ajutorul guvernului, a venit acum rândul puburilor să fie ameninţate cu prăbuşirea în lipsa susţinerii de către stat.

Mii de puburi britanice vor fi îm­pinse în faliment de facturile în creştere puternică la energie dacă nu vor beneficia de susţinere urgentă de stat, au avertizat şefii din industria britanică a berii, notează Bloomberg.

Şefii mai multor mari producă­tori de bere şi lanţuri de puburi au scris gu­vernului la sfârşitul săptămâ­nii trecute cerând un pachet ţintit de măsuri pen­tru susţinerea sectorului. Facturile la energie ale puburilor cresc în medie cu 150%, au declarat reprezentanţii British Beer and Pub Association. U­nele facturi au crescut cu peste 300%, asociaţia cerând o plafonare a preţuri­lor pentru protejarea micilor com­panii, cât şi granturi pentru puburi.

Guvernul este criticat că aşteaptă până la alegerea unui nou lider con­servator, care va fi anunţat pe 5 sep­tembrie, înainte de a decide noi po­litici pentru a ajuta familiile şi com­paniile să supravieţuiască scumpirii fără precedent a energiei.

În ceea ce priveşte valul de falimente din rândul furnizorilor de energie, aproximativ 28 de companii din sector s-au prăbuşit din iunie anul trecut, potrivit Reuters.

Autoritatea de reglementare a pie­ţei britanice a energiei Ofgem esti­mea­ză costul total care va trebui su­por­­tat de consumatori în urma prăbu­şirii fur­nizorilor la aproximativ 2,7 mili­arde de lire sterline (3,19 miliarde de euro).

În Europa, criza energiei se adânceşte, noi companii anunţând că nu mai pot face faţă costurilor uriaşe.

Uniper din Germania şi Wien Energie din Austria au cerut susţinere guvernamentală de urgenţă suplimentară în condiţiile în care costurile în creştere puternică la gaze şi energie ameninţă capacitatea companiilor de utilităţi de a funcţiona, relatează Financial Times.

Uniper, una dintre cele mai mari companii de utilităţi din Germania, a anunţat că a solicitat creşterea cu 4 miliarde de euro a unei linii de credit existente de 9 miliarde de euro de la banca de stat KfW pentru asigurarea „lichidităţii pe termen scurt“ a companiei.

Wien, cea mai mare companie de energie a Austriei, a declarat că preţurile wholesale la gaze şi energie cresc atât de rapid, că întâmpină dificultăţi în a-şi finanţa operaţiunile.

Compania, care furnizează gaze şi electricitate către aproximativ 2 milioane de clienţi, a anunţat că poartă discuţii cu guvernul „pentru a asigura o situaţie generală stabilă a furnizării de energie în Viena şi întreaga Austrie“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO