Business Internaţional

Criza energiei, seceta creează noi probleme Ungariei

Criza energiei, seceta creează noi probleme Ungariei

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2022, 22:03 328

David Vitezy, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al tehno­logiei şi industriei, a anunţat că din cauza creşterii de opt ori a facturilor la electricitate ale companiei de stat de transport feroviar, s-a luat decizia ca aceasta să opereze trenuri mai scurte în afara orelor de vârf pe linii suburbane, relatează Daily News Hungary. 

Decizia actuală va fi în vigoare până pe 10 decembrie, economiile realizate în urma acesteia urmând să se ridice la 122 milioane de forinţi (300.000 de euro).

Între timp, criza energiei conti­nuă să facă victime pe plan local. 

Hotelul de patru stele Zichy Park din Bikács şi-a închis porţie pe 1 oc­tombrie din cauza scumpirii fără precedent a energiei. În Szeged, sudul Ungariei, Baia Termală Anna se va închide timp de trei luni, iar în Mezókövesd unele clădiri ale Băii Zsory vor fi închise în perioada oc­tombrie-decembrie. În plus, multe farmacii din mediul rural sunt în pericol după ce acestea şi-au văzut preţurile utilităţilor crescând de patru ori. 

Oficialii hotelului Zichy Park au anunţat că nu pot ţine hotelul deschis din cauza preţurilor energiei, scum­pirii alimentelor şi scăderii anticipate a numărului de vizitatori. 

În plus, Grupul Eventrend, pro­prietarul hotelului, au decis la sfârşi­tul lunii septembrie să iasă din secto­rul hotelurilor. Proprietarii hotelului au sugerat că în lipsa unei scăderi dra­matice a preţurilor energiei, uni­tatea ar putea rămâne închisă chiar şi în vară.

Disponibilizarea multor angajaţi este inevitabilă.

În Szeged, consiliul municipal intenţionează să ia mai multe măsuri de reducere a costurilor. 

Una priveş­te închiderea tempo­rară a băii terma­le Anna din oraş. Aceasta va fi în­chisă în perioada  9 decembrie - 3 martie. 

Cât priveşte farmaciile din mediul rural, mai multe se confruntă cu probleme fără rezolvare din cauza scumpirii energiei. Facturile au cres­cut de trei-patru ori. Balint Mikola, fondator şi preşedinte al asociaţiei naţionale a farmaciştilor ungari, a subliniat că farmaciile din localităţi mici şi cu trafic redus sunt în special în pericol. 

Lajos Hodossy, CEO al Roche Magyarország, a confirmat acest lu­cru, adăugând că mulţi farmacişti din mediul rural supravieţuiesc cu greu. 

Seceta creează de asemenea pro­bleme Ungariei. Din cauza acesteia, ţara este aşteptată să devină impor­tator net de porumb, notează Budapest Business Journal. 

Cu 40% din recolta de porumb finalizată, randamentul este aşteptat să atingă în medie 3,1 tone la hectar, a anunţat secretarul de stat Zsolt Feldman. Anul trecut, randamentul la porumb a fost de 6,1 tone la hectar, iar recolta s-a ridicat la aproape 6,5 milioane de tone.

Reglementările privitoare la raportarea exporturilor vor rămâne în vigoare pentru a asigura aprovizionarea. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO