Business Internaţional

Criza forţei de muncă din Europa Centrală se adânceşte: În criză de muncitori, fimele poloneze au ajuns să angajeze ocnaşi

Criza forţei de muncă din Europa Centrală se...

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2019, 16:33 1463

Automatizarea este o soluţie în condiţiile scăderii şomajului la nivelul Europei Centrale, scrie James Shotter, editorialist la  Financial Times.

Asemeni multor companii din Eu­ropa centrală, Amica nu găseşte forţă de muncă. Prin urmare, producătorul polonez de aparatură electrocasnică a luat o decizie neobişnuită: a încheiat un acord cu o închisoare locală pentru angajarea a 100-200 de deţinuţi.

Acordul este un semn al presiunilor resimţite de companiile central-euro­pe­ne în condiţiile în care o creştere pu­ter­nică a comenzilor şi impactul valului de emigraţie din anii 2000 împing şo­majul la minime record, iar criza forţei de muncă se face simţită.

Şomajul se situează acum sub 4% în Cehia, Ungaria şi Polonia şi la numai 5,7% în Slovacia. Între timp, un număr în creştere de poziţii rămân vacante. Pentru multe companii din aceste ţări, momentul în care criza forţei de muncă le limitează producţia a sosit deja.

Penuria de muncitori a determinat deja o creştere a salariilor, o veste bună pentru muncitorii din regiune. În sec­toa­rele cu marje reduse, însă, această creş­tere a început să erodeze pro­fitabilitatea.

Un răspuns evident ar fi ca ţările din regiune să-şi deschidă pieţele mun­cii pentru mai mulţi migranţi. În schimb, însă, guvernele din regiune, care au alimentat opoziţia faţă de mi­granţi, preferă să parieze pe creşterea participării forţei de muncă şi a ratelor natalităţii, scrie James Shotter.

Problema este că, chiar dacă politicile profamilie funcţionează, impactul acestora se va resimţi după 10-15 ani. Astfel, creşterea produc­ti­vităţii rămâne cea mai realistă cale de a face faţă penuriei de muncitori pe termen scurt. Iar, din fericire pentru companiile regiunii, acest lucru poate fi realizat fără a se baza pe politicile guvernamentale.

„Automatizarea este singura soluţie pe care o avem“, spune Luis Amaral, CEO Eurocash din Polonia.

Însă mult mai multe companii trebuie să urmeze această cale, scrie James Shotter. Potrivit datelor International Federation of Robotics, vânzările de roboţi industriali către Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au urcat cu 39% în 2017, însă regiunea se află în continuare în urma unor ţări ca Germania şi Franţa după numărul de roboţi pe muncitor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO