Business Internaţional

Criză majoră în sistemul financiar din Bulgaria. Una dintre băncile locale este ţinta unui atac devastator prin SMS. Într-o singură zi s-au retras 410 mil. €

Deponenţii de la First Investment Bank au retras în doar o singură zi 410 milioane de euro, panicaţi de înştiinţări anonime că aceasta ar fi în pragul falimentului. Foto: Stringer/epa.eu

Deponenţii de la First Investment Bank au retras în doar o singură zi 410 milioane de euro, panicaţi de înştiinţări anonime că aceasta ar fi în pragul falimentului. Foto: Stringer/epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

30.06.2014, 00:06 3823

Criza bancară din Bulgaria a înghiţit deja cele mai mari bănci locale cu capital bul­găresc după ce banca centrală a suspendat activităţile şi a preluat o instituţie care are legături strânse cu politicienii, iar deponenţii au retras în doar o singură zi echi­valentul a 410 milioane de euro de la o altă bancă pa­nicaţi de înştiinţări ano­ni­me că aceasta ar fi în pragul falimentului.

Mai multe persoane au fost arestate în urma mobili­zării Agenţiei Naţio­na­le de Securitate, a minis­terului de interne şi a pro­cu­ro­ri­lor, iar banca cen­trală a aver­tizat că sistemul ban­car este sub un atac siste­matic care are ca scop de­sta­bilizarea ţării, scrie agen­ţia Thomson Reuters. Unii analişti spun că încercarea de a destabiliza băncile bulgăreşti este facilitată de guvernul slab. Pe 5 octombrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Deponenţii au retras vineri 800 de milioane de leva (410 milioane de euro) de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă în funcţie de mărime din Bulgaria, după ce au primit SMS-uri şi avertismente pe internet că banca este în pragul colapsului. Acţiunile instituţiei de credit au picat cu 23%, iar scăderi au înregistrat şi titlurile altor bănci.

FIB a explicat că este „ţinta unui atac criminal, fără precedent şi organizat prin intermediul  zvonurilor şi declaraţiilor publice maliţioase“. Banca şi-a închis vineri după-amiază toate sucursalele şi le va redeschide luni.

Printre persoanele arestate în urma vâ­nă­torii pornite de Agenţia Naţională de Secu­ritate, de ministerul de interne şi de pro­curori este un fost angajat al ministerului de interne, Ventsislav Angelov. Cunoscut sub porecla de „Chicago“, acesta are un ca­zier lung şi a mai fost condamnat pentru frau­dă şi trafic de droguri. Investigatorii i-au găsit pe suspecţi urmărind adresele IP de pe ca­re au fost trimise mailurile de avertizare şi mesa­jele de pe Facebook şi Youtube, potrivit Dnevnik.bg.

FIB, listată pe bursa de la Sofia, are active de opt miliarde de leva (4,1 mi­liarde de euro) şi este controlată de doi finanţişti cu tradiţie din Bulgaria, Ţeko Minev şi Ivaylo Mutafciev. Aceştia şi-au început cariera ca dealeri de valută când ţara se afla încă sub comunism. Cei doi parteneri deţin câte 42,5% din bancă.
 

Criză cu iz mafiot

În urmă cu două săptămâni banca centrală a sistat operaţiunile Corporate Commercial Bank (Corpbank), a patra bancă din Bulgaria în funcţie de mărime, în contextul în care o hemoragie de capital a lăsat banca fără resursele necesare pentru a-şi onora obligaţiile faţă de clienţi. Instituţia a explicat că hemoragia a fost provocată de speculaţii vehiculate de presă legate de tensiunile dintre oligarhii locali care sunt acţionari la Corpbank. Banca va fi naţionalizată, notează Financial Times.

Deponenţii de la Corpbank au intrat în panică după ce cel mai mare client, un mogul media, a acuzat cel mai mare acţionar că a vrut să-l asasineze, scrie Financial Times. Despre bancă presa bulgărească a scris, speculând informaţii dintr-o scrisoare anonimă, că s-a bucurat de un tratament special din partea viceguvernatorului băncii naţionale Ţvetan Gounev, responsabil cu conducerea departamentului de supra­ve­ghere bancară. Potrivit scrisorii, viceguver­na­torul şi guvernatorul Ivan Iskrov sunt „de ani de zile dependenţi financiar de o bancă“ aflată în ultimele zile în centrul atenţiei. Gounev a fost arestat şi este anchetat de procurori. Corpbank şi FIB sunt cele mai mari bănci din Bulgaria cu capital local într-un sector dominat de jucători din Italia, Grecia, Austria şi Franţa.

Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, se confruntă de aproape un an şi jumătate cu turbulenţe politice în lipsa unor politici puternice din partea guvernului şi din cauza nemulţumirii populaţiei legate de corupţia din administraţie.

Bulgarii se vor duce la vot pe 5 octom­brie în contextul în care guvernul minoritar al premierului Plamen Oreşarski a acceptat săptămâna trecută să demisioneze după ce alegerile europarlamentare au demonstrat problemele grave ale celui mai mare partid din coaliţie, Partidul Socialist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO