Business Internaţional

Criza nu lasă să respire economiile Germaniei şi Americii

Criza nu lasă să respire economiile Germaniei şi Americii

Autor: Catalina Apostoiu

29.01.2021, 00:06 267

Guvernul german şi-a redus semnificativ proiecţiile de creştere pentru cea mai mare economie europeană, în timp ce datele de peste Ocean arată că economia americană s-a contractat, probabil, în cel mai dramatic ritm de la cel de-al Doilea Război Mondial  în condiţiile în care pandemia a lovit puternic în companii din sectorul serviciilor, aruncând milioane de americani în şomaj şi sărăcie, scrie Reuters. În acelaşi timp, recuperarea de pe urma pandemiei şi-a pierdut din suflu către finalul anului trecut pe fondul accelerării pandemiei şi epuizării fondurilor guvernamentale de susţinere.

Banca centrală americană (Fed) şi-a păstrat dobânda de referinţă în apropiere de zero şi s-a angajat să injecteze în continuare bani în economie prin achiziţii de obligaţiuni, remarcând că ritmul redresării activităţii economice şi ratei ocupării forţei de muncă s-a moderat în ultimele luni“.

Economiştii estimează că economia s-a contractat cu până la 3,6% în 2020, cea mai slabă evoluţie din 1946, venind după o creştere de 2,2% în 2019. Acesta ar fi primul declin anual al PIB-ului de la recesiunea din 2007-2009.

În condiţiile în care virusul nu este încă sub control, economiştii se aşteaptă la o încetinire în continuare a creşterii în primul trimestru al acestui an, înainte de o accelerare până în vară.

În ceea ce priveşte economia germană, cea mai mare din Europa, aceasta s-a contractat cu 5% anul trecut, sub aşteptări, acesta fiind totuşi al doilea mare declin economic din istoria postbelică a ţării.

Economia germană va avansa probabil cu 3% în acest an în pofida impactului COVID-19, a anunţat recent ministrul german al economiei Peter Altmaier, potrivit Politico.

Estimarea de creştere a fost revizuită în jos, de la rata de 4,4 anticipată în toamna anului trecut.

„Vestea bună este că tendinţa ascendentă observată din septembrie 2020 va continua în 2021, deşi într-un ritm mai lent decât se anticipase“, potrivit oficialului german. „Aceasta înseamnă că trebuie să facem tot posibilul pentru a susţine acest urcuş„.

Altmaier a declarat că se aşteaptă ca „economia să revină la nivelul de dinaintea declanşării pandemiei până în al doilea semestru al anului viitor“. Industria, în special, a performat mai bine decât se temuseră mulţi, potrivit acestuia.

Pe fondul temerilor potrivit cărora costul susţinerii financiare acordate companiilor afectate de pandemie va implica o consolidare a finanţelor publice, Altmaier a declarat că crede „cu tărie că majorările de taxe nu îşi au locul în aceste vremuri de criză“.

„Asistăm în prezent la o atenuare a creşterii numărului de îmbolnăviri, ceea ce ne dă speranţe“, a arătat acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO