Administraţia preşedintelui american Donald Trump este hotărâtă să reechilibreze comerţul extern al SUA cu UE folosind supratarifarea importurilor din Europa. Însă este hotărâtă şi să protejeze micul dejun preferat al americanilor, ouă prăjite cu şuncă. SUA se confruntă de câteva luni cu penuria de ouă din cauza gripei aviare, care a decimat fermele de păsări.
Cum preţurile au crescut simţitor, guvernul american a apelat la mai multe state europene, printre care Danemarca, Germania, Spania, Franţa, Olanda şi Italia, pentru a importa ouă, potrivit actorilor din industria de profil europeană şi presei internaţionale. „Secretarul Rollins este hotărât să reducă preţurile ouălor pentru consumatori şi explorează activ toate opţiunile, inclusiv oportunităţi comerciale“, se arată într-un comunicat al departamentului american al agriculturii, citat de Newsweek.
Brooke Rollins este secretarul de stat pentru agricultură şi colaboratoare mai veche a lui Trump. În SUA, preţurile ouălor au crescut cu 150% într-un an, în timp ce mai multe state europene sunt de obicei exportatoare de ouă. Până săptămâna trecută doar două ţări din UE s-ar fi arătat interesate să răspundă chemării lui Rollins. De aceea, Deutsche Welle se întreabă dacă UE mai are ouă de dat. Europa se luptă şi ea cu gripa aviară de trei ani, ceea ce a dus la penurii de ouă pe continent.
Polonia, Ungaria şi Franţa au fost printre cele mai afectate în ianuarie, iar Portugalia a raportat un focar la o fermă de lângă capitală. Din cauza penuriilor de pe propriile pieţe, cele mai multe dintre statele membre ale UE spun că au posibilităţi limitate de a exporta ouă în SUA. Hans-Peter Goldnick, preşedintele Asociaţiei Germane a Ouălor, a declarat că Germania a exportat prin intermediul bursei de mărfuri, dar în cantităţi foarte mici.
El a asigurat că pe piaţa germană nu vor fi probleme de Paşti. Germania s-a bazat pe importuri pentru a acoperi mai mult de un sfert din consum în 2023, arată datele guvernamentale. Un oficial finlandez a explicat că ţara are un surplus mic de ouă şi este improbabil să poată exporta în SUA din cauza birocraţiei comerciale americane. Oficiali suedezi şi danezi au menţionat motive similare.
În Europa, preţul mediu al ouălor din clasa A – 268,5 euro pe 100 kg – era la mijlocul lunii martie cu 11% mai mare decât în luna anterioară şi cu 17% peste nivelul din 2024, potrivit datelor CE. În acelaşi timp, în SUA preţul mediu a fost de 1.020 euro/100 kg, în Brazilia de 187,7 euro/100 kg, iar în India de 74 euro/100 kg. În 2023, Franţa a fost cel mai mare producător de ouă din UE (14% din total), urmată îndeaproape de Danemarca (14%) şi Spania (14%). Italia (12%) s-a clasat pe locul patru, iar Polonia (8%) şi Olanda (8%) pe următoarele poziţii. Datele CE arată că UE a exportat în perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut 334.000 de tone de ouă, în creştere faţă de 301.000 de tone în perioada similară din anul anterior. Marea Britanie a fost principala destinaţie a acestor exporturi. Au urmat Japonia, Elveţia şi Thailanda, care s-a remarcat prin creşterea cu 50% a importurilor. Spre comparaţie, în intervalul analizat UE a importat 110.864 de tone de ouă, cu 32% mai mult decât în 2023. Jumătate din cantitate a venit din Ucraina, importurile din această ţară crescând cu 34,5%.
În total, importurile extracomunitare de ouă ale UE au crescut cu 32% în ianuarie-noiembrie 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. La nivel internaţional, în 2024 (până în noiembrie) UE a fost cel mai mare exportator de produse din ouă. Pe locurile următoare s-au plasat, în ordine descrescătoare, China, Turcia, Iran, Ucraina şi Statele Unite. Cei mai mari importatori au fost China, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA, Singapore, Irak şi Afganistan. Până la urmă, Washingtonul a găsit salvarea micului dejun american în Turcia, o ţară cu care nu este tocmai prietenă.
Un acord temporar prevede exportul a 15.000 de tone de ouă în SUA. Ibrahim Afyon, preşedintele unei organizaţii a producătorilor turci a explicat pentru Reuters că până în iulie Turcia va livra 240 de milioane de ouă, de şase ori mai mult decât a exportat în SUA în 2024. Exporturile adiţionale vor aduce venituri de 26 milioane dolari. Turcia este una dintre ţările cu care SUA au deficit comercial. Între timp, departamentul agriculturii din SUA a anunţat fonduri de 100 milioane dolari pentru găsirea unui vaccin contra gripei aviare, parte a unor eforturi de un miliard de dolari de combatere a virusului şi stopare a creşterii preţurilor ouălor.