Business Internaţional

Criza de pe piaţa imobiliară chinezească ia proporţii şi riscă să zguduie pieţele globale. Sectorul imobiliar reprezintă aproximativ un sfert din economia chinezească şi constituie adesea un factor major în strategiile Beijingului

Criza de pe piaţa imobiliară chinezească ia proporţii...

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2021, 21:36 10731

Evergrande este primul dezvoltator imobiliar ce întâmpină probleme majore pe fondul campaniei Beijingului de a îmblânzi piaţa imobiliară, dar probabil nu şi ultimul, scrie The Wall Street Journal.

În condiţiile în care China intră în ceea ce mulţi economişti susţin a fi faza finală a unuia dintre cele mai ample boomuri imobiliare din istorie, aceasta se confruntă cu o factură copleşitoare: datorii de peste 5.000 mld. dolari acumulate de dezvoltatori în vremuri bune. Acestea sunt dublul volumului de la sfârşitul anului 2016 şi peste PIB-ul din 2019 al Japoniei, a treia mare economie a lumii.

Pieţele mondiale sunt pregătite pentru un posibil val de defaulturi, cu semne de avertizare apărând în legătură cu datoriile a aproximativ două cincimi din companiile imo­biliare care s-au împrumutat de la investitori internaţionali.

Liderii chinezi vor să soluţioneze problema acestor datorii, însă a face acest lucru fără a da peste cap piaţa şi întreaga economie a ţării devine rapid una dintre cele mai mari provocări economice cu care s-au confruntat aceştia de ani întregi, şi una care ar putea avea efecte majore asupra pieţelor internaţionale.

Evergrande nu a reuşit să-şi onoreze a treia rundă de plăţi în contul obligaţiunilor din tot atâtea săptămâni, în timp ce şi alţi dezvoltatori au avertizat cu privire la posibile defaulturi, notează Reuters. Un val de dezvoltatori au în faţă deadline-uri de plată până la sfârşitul anului, iar temerile privitoare la extinderea crizei cresc.

Problemele s-au extins deja cu mult dincolo de Evergrande. Rivalul acestuia Fantasia nu şi-a onorat la rândul său plăţile, iar Modern Land şi Sinic Holdings încearcă să-şi amâne deadline-urile de plată.

Sectorul imobiliar reprezintă aproximativ un sfert din economia chineză şi constituie adesea un factor major în strategiile Beijingului.

Indicatori de pe pieţe arată de asemenea că criza se extinde uşor către alte pieţe cu yielduri ridicate din lumea aflată în curs de dezvoltare.

Mulţi economişti, investitori şi analişti sunt de acord că modelul de business în care dezvoltatorii se folosesc de împrumuturi pentru noi construcţii s-ar putea schimba, iar unii dezvoltatori ar putea să nu supravieţuiască, scrie The Wall Street Journal.

Campania desfăpurată pe piaţa imobiliară face parte din eforturile preşedintelui chinez Xi Jinping de eliminare a riscurilor ascunse care ar putea destabiliza societatea. Xi cere de asemenea oficialilor să-şi intensifice activităţile antitrust pentru a asigura o competiţie corectă, parte a viziunii acestuia de atingere a „prosperităţii comune“ şi diminuare a inegalităţilor care au crescut în ultimele decenii.

Astfel, autorităţile anti-trust din China intenţionează să angajeze mai mulţi oameni în cadrul departamentului principal din Beijing şi să creeze departamente pentru o mai strictă monitorizare a tranzacţiilor şi anchetelor, extinzând astfel campania împotriva monopolurilor, scrie Bloomberg.


Sectorul imobiliar reprezintă aproximativ un sfert din economia chinezească şi constituie adesea un factor major în strategiile Beijingului.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO