Business Internaţional

Criză politică în Italia. Coaliţia guvernamentală este în pragul colapsului. Premierul Mario Draghi merge de urgenţă la preşedintele Sergio Mattarella. Vulnerabilitatea Italiei ameninţă întreaga zonă euro

Criză politică în Italia. Coaliţia guvernamentală...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

14.07.2022, 17:42 397

Premierul Italiei, Mario Draghi, s-a deplasat joi după-amiază la Palatul prezidenţial de la Roma, în contextul în care, deşi a obţinut votul Parlamentului pentru un program de măsuri sociale, coaliţia guvernamentală de uniune naţională pare să se destrame.

Senatul Italiei a confirmat, joi după-amiază, cu 172 de voturi pentru şi 39 împotrivă, susţinerea pentru un set de măsuri de asistenţă destinate companiilor, angajaţilor şi pensionarilor, în contextul crizei economice şi energetice.

Însă Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) a refuzat să participe la vot, distanţându-se de celelalte partide care susţin Guvernul Mario Draghi, ceea ce declanşează o criză politică ce ar putea conduce la alegeri anticipate.

Imediat după votul Senatului, premierul tehnocrat Mario Draghi a părăsit Palatul Chigi şi s-a deplasat la Palatul Quirinale, pentru consultări cu preşedintele Sergio Mattarella, afirmă surse politice de la Roma citate de cotidianul Il Sole 24 Ore.

Giuseppe Conte, liderul Mişcării 5 Stele, semnalase de câteva zile că nu va susţine noile măsuri sociale, disociindu-se de coaliţia de uniune naţională. Formaţiunea populistă pare să dorească alegeri parlamentare anticipate, la fel ca şi partidul Liga (extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini.

Premierul Mario Draghi, aflat în fruntea Guvernului de uniune naţională începând din februarie 2021, a sugerat că în cazul pierderii susţinerii se va retrage, deşi este susţinut în continuare de Partidul Democrat (centru-stânga) şi de Italia Viva (centru-stânga). Şi formaţiunea Forza Italia (centru-dreapta), condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, pare să prefere negocierile politice pentru evitarea alegerilor anticipate.

Nu este clar dacă Mario Draghi va rămâne prim-ministru, în condiţiile în care a asumat funcţia doar în baza unei coaliţii de uniune naţională, în timpul crizei pandemiei. Consultările lui Mario Draghi cu Sergio Mattarella au durat aproximativ o oră, iar Draghi va decide dacă va organiza ori nu o şedinţă de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO