Business Internaţional

Criză politică în Venezuela: Şeful Parlamentului s-a autoproclamat şef al statului. Preşedintele Nicolas Maduro acuză Washingtonul că a ordonat "teroriştilor" să efectueze "o lovitură de stat fascistă" şi rupe relaţiile cu SUA

Criză politică în Venezuela: Şeful Parlamentului s-a...

Autor: Mircea Olteanu

24.01.2019, 10:42 1132

UPDATE: Venezuela rupe relaţiile politice şi diplomatice cu Statele Unite, a anunţat miercuri preşedintele Nicolas Maduro, acuzând Washingtonul că încearcă să îl înlocuiască cu Juan Guaidó, liderul opoziţiei şi al Adunării Naţionale din Venezuela, relatează site-ul agenţiei Dpaa.

Maduro a făcut acest anunţ după ce Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei.

Acesta a oferit personalului american 72 de ore de a părăsi Venezuela.

"Guvernul imperialist al Statelor Unite desfăşoară o operaţiune de a impune un Guvern marionetă" care să urmeze interesele Washingtonului, a declarat Maduro.

"Vor să conducă Venezuela de la Washington", a adăugat acesta.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis miercuri să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

 
 

Preşedintele de la Caracas, Nicolas Maduro, a acuzat Administraţia de la Washington că a ordonat "o lovitură de stat fascistă" după ce forţele loiale regimului din Venezuela au suprimat o revoltă militară şi în contextul unui nou val de proteste antiguvernamentale.

Afirmaţiile liderului de la Caracas sunt o reacţie la un video postat pe Twitter de vicepreşedintele american Mike Pence în care afirmă despre Maduro că este "un dictator lipsit de legitimitate".

Maduro a replicat că "ceea ce a făcut guvernul Statelor Unite prin intermediul vicepreşedintelui Mike Pence a fost de a da ordine să se declanşeze o lovitură de stat din partea statului fascist (…) lucru care este fără precedent în istoria relaţiilor de 200 de ani dintre Statele Unite şi Venezuela", informează cotidianul The Express Tribune.

Anterior, Jorge Rodriguez, ministrul Comunicaţilor de la Caracas, a declarat că Pence a ordonat "teroriştilor" să provoace violenţe în cursul protestelor antiguvernamentale pentru a destabiliza Venezuela şi activitatea Administraţiei Maduro.

Guvernul venezuelean a comunicat marţi că mai mulţi ofiţeri au furat armament de la un avanpost militar şi ar fi oferit armele partidului de opoziţie Voluntad Popular (Voinţa Populară ).

Oficialii din Guvern descriu partidul de opoziţie ca fiind o organizaţie teroristă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO