Business Internaţional

Criza scade apetitul investitorilor europeni: ING nu a găsit cumpărători pentru divizia de asigurări din Belgia

Criza scade apetitul investitorilor europeni: ING nu a găsit cumpărători pentru divizia de asigurări din Belgia

Autor: Paul Comşa

28.12.2011, 10:42 321

Grupul bancar olandez ING a renunţat la vânzarea diviziei de asigurări din Belgia sub forma unei operaţiuni separate, după ce a obţinut oferte "ridicole" de cumpărare. Eşecul indică dificultăţile cu care se confruntă marile bănci europene care doresc să adune capital suplimentar din vânzarea activelor şi a operaţiunilor din străinătate, scrie The Wall Street Journal.

ING a retras oferta de vânzare a asigurătorului belgian după ce clienţii care s-au arătat interesaţi de achiziţionarea companiei au oferit preţuri prea scăzute.

"Ofertele au fost ridicole şi nu au putut fi luate în considerare", a declarat Mathieu Blondeel, directorul ING pentru operaţiunile din Europa.

Multe grupuri financiare europene încearcă să vândă o parte din activele neprofitabile pentru a-şi consolida bilanţurile şi a îndeplini noile cerinţe de capital, dar sunt tot mai expuse la riscul vânzării activelor la preţuri mult sub valoarea de piaţă.

Mai mult, ofertele tot mai dezavantajoase pentru vânzători agravează situaţia băncilor precum ING, care au primit asistenţă financiară şi sunt forţate de Comisia Europeană să vândă o parte însemnată din active pentru a se conforma normelor din domeniul concurenţei.

"Eşecul ING evidenţiază faptul că mediul investiţional este foarte dur şi, în consecinţă, preţurile licitate pentru vânzări de active sunt scăzute", consideră analistul companiei de consultanţă financiară SNS Securities Lemer Salah.

Consultantul estimează că valoarea totală de piaţă a operaţiunilor ING din Belgia este cuprinsă între 800 mil. euro şi 1,1 mil. euro.

Banca olandeză vrea să integreze divizia din Belgia în cadrul unui mare asigurător euro-asiatic care va fi listat pe bursă anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO