Business Internaţional

Criza şi scandalurile alungă băncile din consiliul care stabileşte dobânda Libor

Autor: Bogdan Cojocaru

15.02.2013, 00:04 169

Mai multe bănci, printre care BNP Paribas, din Franţa şi Rabobank din Olanda, au vrut să se retragă din consiliul care stabileşte dobânda Libor, dar au renunţat la această ideea după ce au primit avertismente hotărâte de la au­torităţile britanice de reglementare în domeniu, scrie The Wall Street Journal.

Executivii mai multor mari bănci au informat pe căi private Asociaţia Bancherilor Britanici, care supraveghează Liborul, că intenţionează să iasă din consiliul care stabileşte dobânda. Însă Autoritatea pentru Servicii Financiare (FSA) a trimis scrisori băncilor în care le cerea să se răzgândească. Una din scrisori a lăsat impresia printre executivi că retragerea băncii va pune în pericol relaţiile cu instituţia şi ar putea influenţa negativ poziţia acesteia în ancheta privind manipularea Libor.

Unul dintre directori a explicat că tonul dur al FSA a convins banca să renunţe la planurile sale cel puţin pentru moment.

O persoană familiară cu poiticile autorităţii a explicat că aceasta şi-a îndeplinit pur şi simplu obligaţiile pentru a asigura stabilitatea pieţei.

"Dacă pleacă o bancă, atunci toate pot pleca", a spus sursa citată.

Reputaţia dobânzi, în funcţie de care sunt evaluate active de mii de miliarde de dolari în întreaga lume, a fost pătată de eforturile unor bănci de a o manipula. Autorităţi din mai multe state ale lumii anchetează această problemă, şi din această cauză băncile sunt tot mai reticente în a se implica în stabilirea dobânzii. Liborul se calculează pe baza estimărilor băncilor privind costurile la care s-ar împrumuta de la alte instituţii de credit. Îngheţarea creditării interbancare a face dificil pentru bănci să elaboreze estimări precise.

Băncile Barclays, UBS şi Royal Bank of Scotland au plătit amenzi totale de 2,5 miliarde dolari pentru a nu fi trase la răspundere pentru manipularea Libor. Toate aceste bănci şi-au recunoscut vina.

Din consiliul care stabileşte Libor fac parte 18 instituţii de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO