Business Internaţional

Criza ucraineană poate „infecta“ Europa Centrală şi de Est prin piaţa valutară şi prin dependenţa energetică. Exporturile către Rusia reprezintă aproximativ 1,7% din PIB în cazul şi 0,5% în cazul României

Criza ucraineană poate „infecta“ Europa Centrală...

Autor: Catalina Apostoiu

01.02.2022, 22:01 219

Escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina poate afecta ţările din Europa Centrală şi de Est prin intermediul a două canale principale, relevă o analiză recentă a băncii franceze de investiţii SocGen, scrie portfolio.hu.

Mai întâi, posibila aversiune faţă de risc pe piaţa valutară ar putea pune capăt în scurt timp aprecierii coroanei cehe, zlotului polonez şi forintului maghiar la începutul anului.

Al doilea canal prin care re­giu­nea ar putea fi afectată este cel al dependenţei energetice, care ar putea presupune un risc inflaţionist su­plimentar în eventualitatea unor întreruperi ale importurilor din Rusia.

Analiza băncii franceze arată că ţările din regiune au o expunere moderată din punct de vedere al exporturilor faţă de Rusia, ceea ce face impactul escaladării tensiunilor mai puţin dureros pe acest canal.

Exporturile către Rusia reprezintă aproximativ 1,7% din PIB în cazul Cehiei, 1,3% din PIB în cazul Poloniei şi 0,5% în cazul României.

Unul dintre pericole pentru Europa Centrală şi de Est este că dacă izbucnirea războiului va afecta atmosfera de pe pieţele valutare, aver­siunea faţă de risc se va intensifica. Recent, acest efect a fost deja vizibil, forintul, zlotul şi coroana depreciindu-se puternic în raport cu moneda unică europeană.

Potrivit experţilor SocGen, co­roana cehă ar putea fi cea mai afec­ta­tă, însă prin politica sa banca cen­tra­lă a ţării ar putea reuşi să diminueze orice efecte negative. În plus, rezer­ve­le valutare ale ţării pot fi folosite ca so­luţie de ultimă instanţă de in­ter­venţie pentru evitarea deprecierii coroanei.

De aceea, nu coroana cehă, ci zlotul polonez ar putea fi cel mai vulnerabil din regiune din moment ce Polonia are cea mai mare nevoie de importuri de energie din Rusia şi are cele mai apropiate relaţii cu Ucraina şi Belarus. În plus, banca centrală poloneză este în urma altor bănci centrale regionale când vine vorba de înăsprirea politicii monetare.

În cazul Ungariei, banca centrală ar putea reacţiona cu majorări mai puternice de dobânzi, potrivit experţilor francezi.

Celălalt posibil canal de „infectare“ este cel legat de gaze şi posibila întrerupere a livrărilor din partea Rusiei. Impactul ar fi cel mai puternic în cazul Poloniei, deşi şi Ungaria, România şi Cehia sunt la rândul lor dependente de gazele ruseşti.

Potrivit SocGen, blocarea livrărilor ar putea duce la noi creşteri de preţ pe piaţa gazelor naturale, care s-ar putea transmite mai departe în preţurile electricităţii şi alimentelor.

Exporturile către Rusia reprezintă aproximativ 1,7% din PIB în cazul Cehiei, 1,3% din PIB în cazul Poloniei şi 0,5% în cazul României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO