Vinerea trecută a fost a treia la rând în care croaţii au boicotat supermarketurile locale din cauza creşterii dramatice a preţurilor. În ziua respectivă, ca şi cu ocazia celorlalte zile de boicot, aceştia au trecut graniţa şi au pus stăpânire pe magazinele slovene. Croaţii au fost chiar îndemnaţi să-şi reducă ziua de lucru şi să treacă peste graniţă cât mai curând posibil dacă vor să mai prindă ceva pe rafturile magazinelor slovene.
Grupul croat Halo, inspektore a lansat recent o campanie pe social media făcând apel la consumatorii croaţi să boicoteze magazinele în anumite zile de vineri. Primul boicot a avut loc pe 24 ianuarie, iar cel de-al doilea pe 31 ianuarie.
Vinerea trecută, Halo, inspektore a făcut apel la cetăţeni să boicoteze magazinele care percep preţuri mari. A fost a treia vineri în care cetăţenii au fost rugaţi să nu cumpere nimic din magazine, dar nici din cafenele, restaurante şi benzinării, pentru a atrage atenţia asupra creşterilor nejustificate de preţ.
În plus, a fost anunţat un boicot al lanţului croat de magazine Konzum timp de o săptămână, începând de sâmbătă.
În săptămâna anterioară, trei lanţuri de magazine au fost boicotate: Eurospin, Lidl şi dm. În plus, a fost anunţat un boicot de şapte zile pentru băuturile răcoritoare carbogazoase, apa îmbuteliată şi detergentul de spălat vase şi rufe comercializate în toate lanţurile de retail, scrie Portfolio.
Ca urmare a acţiunilor de boicot, guvernul croat a anunţat o listă extinsă de bunuri esenţiale cu preţuri plafonate. Decretul guvernului privind măsurile extraordinare legate de preţuri a intrat în vigoare vineri, stabilind o îngheţare a acestora pentru şaptezeci de bunuri şi impunând sancţiuni mai severe magazinelor care încalcă prevederile, potrivit cotidianului croat Jurarnji List.
Odată cu anunţarea listei, guvernul croat a impus magazinelor trei condiţii. În magazinele mai mari de 400 de metri pătraţi, trebuie prevăzută o secţiune separată pentru produsele cu preţ limitat. Trebuie selectat câte un produs din fiecare categorie de produse inclusă pe lista articolelor cu preţ limitat. Clienţii trebuie de asemenea să fie informaţi despre produsele cu preţuri limitate într-un loc şi într-un mod clar vizibil în magazine.
Pentru ignorarea condiţiilor sau încălcarea regulilor, inspectorii pot aplica amenzi, acestea putând varia între 3.000 şi 30.000 de euro.
În Croaţia a apărut de asemenea întrebarea dacă va fi lansat un boicot şi în sectorul turismului, scrie Total Croatia News.
Croaţia este o destinaţie turistic atractivă, însă a deveni extrem de scumpă. Apare astfel întrebarea dacă croaţii îşi vor mai putea permite multă vreme să-şi petreacă vacanţele de vară în propria ţară.
Ministrul croat al turismului Tonci Glavina a declarat însă că nu se pune problema unui astfel de boicot. Acesta se aşteaptă ca preţurile să stagneze în sectorul turismului în acest an, neexcluzând posibilitatea ca acestea chiar să scadă.