Business Internaţional

Cronologia unei săptămâni de criză

Autor: Andrei Cîrchelan

25.03.2013, 00:06 150

Cursa contra cronometru a Ciprului a început după reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup) din 16 martie, o întâlnire la care s-a decis că mica insulă mediteraneană avea să primească un ajutor financiar extern de 10 miliarde euro, scrie La Tribune.


Sâmbătă 16 martie: Eurogroup găseşte un plan de salvare a Ciprului

Miniştrii de finanţe ai zonei euro, reuniţi vineri seara, anunţă sâmbătă la prima oră că au găsit un plan pentru salvarea Ciprului: Europa va contribui cu un ajutor de 10 mld. euro, însă Ciprul va trebui să găsească încă 7 mld. euro pentru restructurarea băncilor. Cele 7 mld. euro ar veni, potrivit Eurogroup, din taxarea cu 6,75% a depozitelor bancare mai mici de 100.000 euro în insulă, şi cu 9,9% a celor mai mari de 100.000 euro. Autorităţile ar colecta astfel 5,8 mld. euro.

Ciprul devine astfel a cincea ţară care primeşte ajutor european, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Oscilând între furie şi stupefacţie, ciprioţii iau cu asalt bancomatele băncilor.

 

Duminică 17 martie: Votul parlamentului se amână

Parlamentul cipriot, care ar fi trebuit să se reunească în sesiune extraordinară pentru a adopta planul de ajutor, amână votul până a doua zi.  

„Acordul pe care l-am încheiat nu este cel pe care ni l-am dorit, dar este cel mai puţin dureros, date fiind circumstanţele”, a declarat preşedintele cipriot Nicos Anastasiades într-un discurs adresat naţiunii.  

 

Luni 18 martie: Bursele pică, votul se amână a doua oară

Confruntat cu furia provocată de taxa asupra depozitelor bancare, guvernul intenţionează să stabilească o limită, de 20.000 de euro, sub care depozitele bancare nu vor fi taxate. Votul este amânat până marţi. 

Lunea fiind o zi festivă pentru Cipru, băncile au stat închise. Pentru a evita retrageri masive de capital, autorităţile anunţă că băncile vor fi închise până joi.

Eurogroup se reuneşte prin conferinţă telefonică şi îşi schimbă tonul în faţa crizei astfel provocate. Miniştrii de finanţe ai zonei euro cer Ciprului să îi scutească de taxă pe cei cu depozite bancare mici.

Pieţele rămân pe scădere pe parcursul întregii zile, iar euro pierde teren în faţa dolarului.

 

Marţi 19 martie: Parlamentul cipriot respinge planul de salvare

Reunit în după-amiaza zilei de marţi, Parlamentul cipriot respinge cu 36 voturi contra şi 19 abţineri planul de salvare, care în formă revizuită scutea de taxă depozitele mai mici de 20.000 euro. „Mingea este în terenul Ciprului”, răspunde Eurogroup, care îşi menţine oferta de ajutor cu acelaşi plan. Bursele europene închid pe scădere. Preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem încearcă să calmeze situaţia spunând că o asemenea taxă nu va mai fi impusă în zona euro. Temerile se îndreaptă către Spania, care are probleme cu sistemul bancar.

 

Miercuri 20 martie: Cipru se uită spre Rusia

Ministrul de finanţe cipriot Michalis Sarris se întâlneşte cu omologul rus la Moscova. Obiectivul este relaxarea condiţiilor şi prelungirea unui împrumut care trebuia plătit în 2016. În schimb, Rusia ar putea interveni cu un plan de salvare menit să conserve marile sume pe care le au ruşii depuse în băncile cipriote.

Liderii ruşi sunt foarte critici la adresa planului european de bailout. Premierul rus Dmitri Medvedev compară taxarea depozitelor bancare cu măsurile luate în epoca sovietică.  

Guvernul din Cipru anunţă că băncile şi bursa vor rămâne închise până la finalul săptămânii.

 

Joi 21 martie: În căutarea unui plan B, Ciprul aleargă contra cronometru

Este nevoie de găsirea unui plan B pentru adunarea celor 7 mld. euro necesari. Guvernul reuneşte liderii ciprioţi şi propune în parlament implementarea unui „Fond de solidaritate” bazat pe veniturile din hidrocarburi, obligaţiuni şi alte averi.

În faţa haosului provocat, Uniunea Europeană începe să vorbească despre ieşirea Ciprului din zona euro. BCE anunţă că autorizează banca centrală din Cipru să furnizeze lichidităţi de urgenţă băncilor locale... dar doar până luni. 

Seara, agenţia de rating Standard & Poor’s retrogradează ratingul cipriot la „CCC”.

 

Vineri 22 martie: Fără un acord cu Moscova, parlamentul decide restructurarea băncilor

La primele ore ale dimineţii, ministrul de finanţe cipriot revine la Nicosia fără să fi ajuns la un acord cu omologul lui rus. Europa măreşte presiunea şi se arată sceptică în legătură cu planul B cipriot.

La finalul zilei, guvernul anunţă că este aproape de un acord care respectă solicitările Eurogroup. Alţi oficiali atenţionează că o înţelegere este încă departe.

Seara, Parlamentul începe dezbaterile asupra unui plan de restructurare a băncilor şi de înfiinţare a unui Fond de solidaritate. O variantă studiată este taxarea cu 15% a depozitelor mai mari de 100.000 euro. 

Duminică, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a fost aşteptat la Bruxelles, unde au fost convocaţi miniştrii de finanţe din zona euro. La Nicosia, guvernul are întâlnire cu troica – BCE, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO