Business Internaţional

Cu 105 IPO-uri în 2012, Varşovia bate toată Europa. Pe Bursa de Valori Bucureşti nu s-a lansat niciun IPO

Cu 105 IPO-uri în 2012, Varşovia bate toată Europa. Pe Bursa de Valori Bucureşti nu s-a lansat niciun IPO

Preşedintele WSE, Ludwik Sobolewski: „Suntem însă mulţumiţi că, în aceste condiţii dificile, generăm peste 50% din veniturile pieţelor de acţiuni din întreaga Europă Centrală şi de Est“. El a fost suspendat pentru încălcarea codului de conduită în încercarea de a strânge fonduri pentru un film în care un rol principal îl va avea iubita sa. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

17.01.2013, 00:06 394

Cele 105 IPO-uri de pe bursa din Varşovia reprezintă 40% din totalul ofertelor iniţiale de anul trecut de pe pieţele europene, potrivit raportului IPO Watch Europe al Pricewater­house­Coopers. Însă după valoarea listărilor ini­ţiale WSE ocupă doar locul cinci în Europa. Pentru comparaţie, ofertele publice iniţiale lansate pe piaţa poloneză sunt de şapte ori mai mici ca valoare decât cele de pe Bursa de la Londra, liderul clasamentului în această privinţă.

"Activitatea de pe piaţa IPO-urilor din Varşovia, atât ca valoare, cât şi în funcţie de cantitate, ne-a plasat timp de mai mulţi ani în fruntea clasamentului european şi a ajutat la construirea unei poziţii mai bune pentru piaţa de capital poloneză în Europa decât ar putea-o permite tranzacţiile de pe piaţa secundară", a declarat Adam Maciejewski, vicepreşedinte al board-ului de manage­ment al WSE, citat de mondovisione.com.

Cea mai mare ofertă iniţială lansată anul trecut pe bursa poloneză a fost listarea Alior Bank. Cu o valoare de 511 milioane euro, aceasta a reprezentat cel mai mare plasament privat din istoria WSE şi a doua ofertă ca mărime făcută de o bancă în 2012, după listarea grupului rus Sberbank (o valoare de patru miliarde de euro) pe Bursa de la Londra. "Listarea Alior Bank este re­zultatul a cinci ani de muncă grea. A fost un IPO foarte important pentru piaţa de capital poloneză şi remarcat în sectorul bancar european. Exemplul băncii demonstrează că firmele poloneze cu origine privată ar putea aparţine elitei mondiale", a afirmat Helene Zaleski, preşedintele consiliului de supraveghere al Alior Bank.

A doua ofertă iniţială ca valoare de anul trecut de pe WSE a fost cea a grupului energetic Zespol Elektrowni "Patnow-Adamow-Konin", la care acţionar majoritar este statul polonez. Pe bursa de la Bucureşti anul trecut a fost de remarcat doar SPO-ul (Secondary Public Offering) Transelectrica, cu o valoare de 40 milioane euro.

Dar nu totul este roz pe WSE. După cum demonstrează şi comparaţia cu Bursa de la Londra, o problemă pentru Varşovia este volumul redus al tranzacţiilor. Majo­ritatea listărilor noi sunt "plevuşcă", notează Financial Times. Doar acţiunile companiilor mari atrag suficient interes pentru a fi considerate cu adevărat lichide, notează Financial Times.

Iar bursa răspunde problemei volu­mului redus prin derularea unui program de stimulare a lichidităţii prin care speră să înlesnească încheierea de acorduri între companiile listate şi jucătorii de pe pieţe şi să îmbunătăţească comunicarea cu pieţele.

"Lichiditatea este o problemă pentru toate bursele de acţiuni care vor să devină centre de schimb importante pentru emitenţi şi investitori. Suntem însă mulţumiţi că, în aceste condiţii dificile, generăm peste 50% din veniturile pieţelor de acţiuni din înteaga Europă Centrală şi de Est", a spus Ludwik Sobolewski, preşedintele WSE.

Bursa de la Varşovia este cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, iar pe ea sunt tranzacţionate acţiunile a 437 de companii, cu o capitalizare de piaţă de 180 miliarde euro. Pe platforma secundară, NewConnect, sunt listate alte 427 companii, potrivit Bloomberg. Pe platforma principală a BVB se tranzacţionează acţiunile a 77 de companii, cu o capitalizare de piaţă de 15 miliarde euro.

Ce a însemnat anul 2012 pentru bursa poloneză de acţiuni

Principalii indici ai bursei au încheiat anul 2012 cu cea mai puternică creştere de după 2009. Indicele WIG a avansat cu 26,2%, în timp ce WIG20 a urcat cu 20,4%. Bursa de Valori Bucureşti a crescut cu 18% anul trecut. Pe platforma principală a WSE, numărul de companii listate a urcat de la 426 la 438. Aici, capitalizarea companiilor poloneze a crescut cu 17,3%, iar cea a companiilor străine a avansat cu 14,2%. Principalele două platforme au trecut în noul an cu 51 de companii străine listate. Pe platforma principală, rulajul mediu de anul trecut a fost de 182 milioane euro, cu 24,6% mai puţin decât în 2011, un an record din acest punct de vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO