Business Internaţional

Cu -5%, economia germana a avut cea mai slaba evolutie de dupa al Doilea Razboi Mondial

13.01.2010, 23:07 51

Economia Germaniei a avut anul trecut cea mai slaba evolutie dedupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, chiar daca programele destimulare a economiei realizate de guvern si cresterea exporturilorau scos statul din recesiune inca din trimestrul al doilea al lui2009, scrie Bloomberg.

Produsul Intern Brut a scazut cu 5% in 2009, dupa ce in 2008economia a avansat cu 1,3%, potrivit biroului de statistica cusediul la Frankfurt. Economistii vorbeau anul trecut de un declinal PIB-ului de 4,8%. Deficitul bugetar al statului a fost de 3,2%din PIB (77,2 miliarde de euro) anul trecut.

Dupa ce a scazut timp de patru trimestre consecutive, cea maimare economie europeana a revenit pe crestere in perioadaaprilie-iunie, fiind printre primele state care au iesit dinrecesiune. Economia a avansat insa doar trimestru la trimestru, nusi an la an. Pentru ca un stat sa iasa din recesiune este nevoie caPIB-ul sa creasca trimestru la trimestru.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a cheltuit 85 demiliarde de euro pentru a anima economia. Banca centrala,Bundesbank, a anuntat luna trecuta ca perspectivele de viitor "s-auimbunatatit considerabil".

"Procesul de revenire a economiei va fi unul dificil in acestan", a spus Andreas Scheuerle, economist la Dekabank din Frankfurt."Daca este sa tinem cont de socul de la inceputul anului trecut,situatia ar fi putut fi mult mai dramatica."

Economia a crescut progresiv. Daca in trimestrul doi avansa cu0,4% comparativ cu primele trei luni ale anului, in perioada iulie- septembrie PIB-ul statului a crescut cu 0,7%. Volumulexporturilor a crescut in noiembrie mai mult decat estimaseraeconomistii, iar nivelul de incredere in mediul de afaceri a ajunsin decembrie la maximum pentru ultimele 17 luni.

Banca centrala a anuntat ca se asteapta ca economia sa creascacu 1,6% in acest an si cu 1,2% in 2011, animata de "complexele"programe de stimulare monetara si fiscala.

"Speram ca aceste rezultate sa fie ultima amintire referitoarela severitatea recesiunii", a spus Carsten Brzeski, economist laING Group in Bruxelles. "Cifrele facute publice mascheaza totusi oincetinire a cresterii in ultimul trimestru."

Randamentul obligatiunilor la zece ani emise de statul german acrescut cu 0,2 puncte de baza, pana la un nivel de 3,33%. Indicelebursier de referinta DAX s-a apreciat cu 0,13%, pana la un nivel deaproximativ 5.950 de puncte, dupa ce au fost facute publicerezultatele oficiale privind evolutia economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO