Cu absenteismul în creştere puternică în Germania, angajatori ca Tesla recurg la un instrument atrăgător pentru a-i motiva pe angajaţi să se prezinte la muncă: un bonus pentru zile mai puţine de concediu medical luate, scrie Bloomberg.
Astfel de stimulente sunt problematice, nu în ultimul rând pentru că încurajează prezenteismul, care ar putea duce la răspândirea infecţiilor, însă faptul că firmele din Germania se gândesc la măsuri atât de extreme relevă severitatea crizei forţei de muncă de care suferă cea mai mare economie europeană.
Doar 35,5% dintre nemţi nu şi-au luat niciodată liber din motive de sănătate, relevă un studiu realizat de institutul german IGES pentru Dak Insurance, citat de Focus online.
Nivelurile ridicate ale concediilor medicale sunt costisitoare pentru economie. Până la urmă, cei care nu muncesc nu generează valoare, astfel că firmele pierd venituri şi profituri. Institutul Kiel estimează că astfel de concedii au redus PIB-ul în ultimii doi ani cu 0,7% şi respectiv 1,1%. Este vorba în total de o pierdere de aproximativ 107 miliarde de dolari.
Angajatorii se tem că din ce în ce mai mulţi angajaţi exploatează de regulile simple privitoare la concediile medicale. Pandemia ar putea fi motivul pentru nivelul ridicat al concediilor medicale, aceasta ducând la o schimbare de gândire în rândul multor angajaţi. Starea de bine personală a ajuns să cântărească mai mult în deciziile de a sta acasă.
Tot din cauza costurilor din ce în ce mai mari legate de zilele de concediu medical, aşteptate să urce cu peste 1 miliard de euro la 17 miliarde până la finalul acestui an, Franţa a decis să-şi reformeze sistemul de acordare şi plată a concediilor medicale, notează The Connexion.
În condiţiile în care numărul persoanelor care-şi iau concediu medical creşte, vor fi luate mai multe măsuri pentru detectarea declaraţiilor false.
Concediile medicale vor fi mai bine monitorizate, dar va fi în acelaşi timp oferită o susţinere mai solidă pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea. Politicienii sunt chemaţi să reformeze sistemul, pentru a-l face „mai sustenabil şi mai echitabil“.