Business Internaţional

Cu lecţia dezastrului elveţian învăţată, Cehia a reuşit să îşi apere coroana şi economia, iar acum face istorie dând startul în UE la scumpirea creditelor

Membrii boardului Băncii Naţionale a Cehiei. În mijloc, guvernatorul instituţiei, Jiri Rusnok

Membrii boardului Băncii Naţionale a Cehiei. În mijloc, guvernatorul instituţiei, Jiri Rusnok

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2017, 00:07 2708

Economia cehă, trecută prin comunism şi inclusă acum în rândul celor dezvoltate, creşte pe bazele cererii interne şi externe.

Banca Naţională a Cehiei a dat startul unui nou ciclu de înăsprire a politicii monetare în Europa, devenind prima bancă centrală din Uniunea Europeană care majorează dobânzile în ultimii cinci ani. Instituţia a fost încurajată de creşterea economiei şi a preţurilor.

Economia cehă, trecută prin comunism şi inclusă acum în rândul celor dezvoltate, creşte pe bazele cererii interne şi externe. Acest lucru a împins rata şomajului la minimul ultimilor nouă ani şi salariile în sus. De asemenea, preţurile locuinţelor urcă puternic, cu cel mai accelerat ritm din UE în două trimestre. Un motiv pentru care banca centrală a dat startul înăspririi politicii monetare ar putea fi dorinţa de a preveni o bulă ipotecară. 

Ministerul de Finanţe a îmbunătăţit luni prognoza de creştere a PIB la 3,1% pentru anul acesta. Inflaţia preţurilor de consum s-a situat la 2,3% în iunie, peste ţinta de 2% a băncii centrale, în timp ce inflaţia din multe ţări din zona euro este încă muribundă.

Banca Naţională a Cehiei a majorat ieri dobânda  de politică monetară pentru prima dată în ultimii nouă ani, de la 0,05% la 0,25%. Diferite sondaje de opinie arată că analiştii vedeau o probabilitate de majorare în această săptămână de 50%, potrivit Bloomberg şi Reuters. 

„Inflaţia din Cehia este peste ţintă, iar o piaţă a muncii solidă sugerează că economia şi-a depăşit potenţialul, un semnal standard pentru înăsprirea politicii“, spune Radomir Jac, econo­mist-şef la Generali Investments CEE din Praga. Ultima majorare semni­ficativă de dobânzi din UE a fost cea a Poloniei, în mai 2012. Danemarca şi-a ridicat uşor dobânda  principală în ianuarie anul trecut pentru a-şi ajuta moneda să rămână ancorată de euro, dar referinţa a rămas de atunci la -0,65%.  Banca centrală a Cehiei a majorat ultima dată dobânda de politică monetară în februarie 2008, notează MarketWatch.

La fel ca alte bănci centrale din afara zona euro, unde BCE a aplicat măsuri radicale pentru a lupta cu deflaţia şi stimula economia, instituţia cehă a avut de furcă în ultimii ani cu întărirea monedei naţionale în condiţiile în care investitorii au căutat refugiu şi câştig mai mare. În lupta sa, spre disperarea ţărilor noneuro, BCE s-a folosit de dobânzi extrem de mici, chiar negative, şi de un uriaş program de achiziţii de obligaţiuni şi acţiuni, în funcţiune şi acum. 

Pe lângă tăierea dobânzilor la aproape zero acum cinci ani, banca centrală a Cehiei a instalat un prag pentru cursul de schimb al coroanei, de 27 de coroane pentru un euro, în 2013. Instituţia a acumulat zeci de miliarde de euro intervenind pentru a împiedica întărirea coroanei. O monedă mai fermă este nocivă pentru exportatori şi pentru economie deoarece face exporturile mai scumpe şi le reduce competitivitatea pe pieţele externe.

Banca centrală a Elveţiei a aplicat anterior aceeaşi politică, introducând un prag al cursului franc/euro în septembrie 2011, dar nu a rezistat presi­unilor speculatorilor şi investitorilor şi, fără niciun avertisment, a renunţat să mai sprijine această limită în ianuarie 2015. Rezultatul a fost că francul elveţian s-a apreciat exploziv, aducând durere celor cu credite în moneda elveţiană. De asemenea, Banca Elveţiei a redus dobânda pentru depozite în urmă cu doi ani şi jumătate la -0,75%, nivel la care este şi acum. Banca a intervenit masiv pe piaţă pentru a slăbi francul, acumulând monedă străină echivalentă cu 750 de miliarde de dolari.

Banca centrală a Cehiei a renunţat la pragul de schimb în aprilie după ce anterior indicase, în mod repetat, că intenţionează să facă acest lucru. De atunci coroana ceha s-a întărit, dar nu exagerat de mult. Moneda cehă s-a apreciat ieri în raport cu dolarul după ce banca şi-a anunţat decizia.  

Aşteptările de pe pieţele financiare ca BCE să semnalizeze, cel mai devreme în septembrie, că intenţionează să retragă programul de achiziţii de active pare să fi dat Băncii Cehiei motive pentru înăsprirea politicii monetare. Euro s-a întărit considerabil în ultimele luni în condiţiile în care investitorii pariază pe o politica monetară mai puţin expansivă în zona euro. Analiştii nu se aşteaptă ca elveţienii să meargă pe calea deschisă de cehi.

Analistul Radomir Jac de la Generali Investments spunea, înainte ca Banca Cehiei să-şi anunţe decizia, că prima majorare a dobânzilor va fi urmată de altele, în ritmuri prudente, la intervale mari de timp, cel puţin până când înăsprirea politicii monetare devine o realitate în zona euro.Teama este că dobânzile mai mari vor atrage prea mult capital fierbinte.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO