Business Internaţional

Cu motoarele turate la maximum, economia Turciei a avansat cu 11%, cel mai rapid ritm de creştere din lume

Foto Shutterstock

Cu motoarele turate la maximum, economia Turciei a avansat cu 11%, cel mai rapid ritm de creştere din lume

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2011, 00:07 2152

Economia turcă a avansat cu 11% în primul tri­mestrucom­pa­rativ cu pe­ri­oada similară a anului trecut, Turcia fiindastfel singura ţară din lume cu o rată de creştere economică dedouă cifre, scrie Hurriyet. Produsul Intern Brut avansează extremde rapid, în pofida eforturilor autorităţilor de a limita exploziacererii interne alimentată de creditul ieftin şi de a preveniastfel supraîncălzirea economiei, scrie cotidianul The Wall StreetJournal.

În ultimele trei luni ale anului trecut economia a crescut cuo rată anuală de 9,2%, potrivit datelor institutului turc destatistică. Anul trecut, Turcia s-a plasat pe locul doi în grupulcelor 20 de state in­dustrializate şi în dezvoltare după avansulPIB-ului de 8,9%, fiind depăşită doar de China.

Guvernatorul băncii centrale Erdem Basci face eforturi pentru aîncetini creşterea spre ţinta gu­vernului de 4,5% în acest an prinrestricţionarea creditului de consum. Din noiembrie anul trecut şipână în ianuarie, insti­tuţia a dublat rezervele pe care bănciletrebuie să le constituie pentru obligaţiile pe termen scurt,re­du­când astfel lichidităţile disponibile pentru acordarea deîm­prumuturi, potrivit Bloom­berg.

"Este nevoie clară de înăs­prirea politicilor fiscaleşi mone­tare", a afirmat Yarkin Ce­beci, economist la o divizie dinTurcia a băncii americane JPMor­gan Chase.

El a adăugat că ritmul creş­terii măreşte deficitul de contcurent, ceea ce lasă statul vul­nerabil la schimbările îndispo­ziţia investitorilor. În ritm trimestrial, economia a crescutcu 1,4% în primele trei luni. Expansiunea economică l-a ajutat pepremierul Recep Tayyip Erdogan să câştige pe 12 iunie cel de-altreilea mandat.

Cheltuielile bugetare, exclu­zând plata do­bânzilor datoriilor,au avansat în ritm anual cu 12% în perioada ianuarie-mai.

Guvernatorul băncii centrale preferă să limiteze creştereacreditării prin obligarea băncilor la constituirea de rezerve maimari şi nu printr-o majorare a dobânzilor care ar putea atrage pepiaţa internă mai multe lichidităţi pe termen scurt, ceea ce arduce la aprecierea monedei - situaţie care ar afecta exporturile.Exporturile turce sunt deja slăbite de reducerea consumului înEuropa, principala piaţă a statului turc.

Deficitul de cont curent din ultimele 12 luni a crescut de maimult de două ori în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut,la 63,4 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de după 1984.

Deficitul lunar a urcat la nivelul record de 10 miliarde dedolari în mai.

Dificultăţile Turciei în finanţarea deficitelor mari au stat labaza ultimelor sale crize, iar unii analişti se tem că istoria s-arputea repeta, potrivit The New York Times.

Volumul creditării a crescut cu o rată anuală de 36% în iunie.Mai mulţi oficiali, printre care vicepremierul Ali Babacan,consideră însă că un ritm de 25% ar fi mai sănătos. Profiturileindustriei bancare au avansat anul trecut cu 8,7%, la aproape 13miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO