Business Internaţional

Cu motoarele turate la maximum, economia Turciei a avansat cu 11%, cel mai rapid ritm de creştere din lume

Foto Shutterstock

Cu motoarele turate la maximum, economia Turciei a avansat cu 11%, cel mai rapid ritm de creştere din lume

Autor: Bogdan Cojocaru

01.07.2011, 00:07 2154

Economia turcă a avansat cu 11% în primul tri­mestrucom­pa­rativ cu pe­ri­oada similară a anului trecut, Turcia fiindastfel singura ţară din lume cu o rată de creştere economică dedouă cifre, scrie Hurriyet. Produsul Intern Brut avansează extremde rapid, în pofida eforturilor autorităţilor de a limita exploziacererii interne alimentată de creditul ieftin şi de a preveniastfel supraîncălzirea economiei, scrie cotidianul The Wall StreetJournal.

În ultimele trei luni ale anului trecut economia a crescut cuo rată anuală de 9,2%, potrivit datelor institutului turc destatistică. Anul trecut, Turcia s-a plasat pe locul doi în grupulcelor 20 de state in­dustrializate şi în dezvoltare după avansulPIB-ului de 8,9%, fiind depăşită doar de China.

Guvernatorul băncii centrale Erdem Basci face eforturi pentru aîncetini creşterea spre ţinta gu­vernului de 4,5% în acest an prinrestricţionarea creditului de consum. Din noiembrie anul trecut şipână în ianuarie, insti­tuţia a dublat rezervele pe care bănciletrebuie să le constituie pentru obligaţiile pe termen scurt,re­du­când astfel lichidităţile disponibile pentru acordarea deîm­prumuturi, potrivit Bloom­berg.

"Este nevoie clară de înăs­prirea politicilor fiscaleşi mone­tare", a afirmat Yarkin Ce­beci, economist la o divizie dinTurcia a băncii americane JPMor­gan Chase.

El a adăugat că ritmul creş­terii măreşte deficitul de contcurent, ceea ce lasă statul vul­nerabil la schimbările îndispo­ziţia investitorilor. În ritm trimestrial, economia a crescutcu 1,4% în primele trei luni. Expansiunea economică l-a ajutat pepremierul Recep Tayyip Erdogan să câştige pe 12 iunie cel de-altreilea mandat.

Cheltuielile bugetare, exclu­zând plata do­bânzilor datoriilor,au avansat în ritm anual cu 12% în perioada ianuarie-mai.

Guvernatorul băncii centrale preferă să limiteze creştereacreditării prin obligarea băncilor la constituirea de rezerve maimari şi nu printr-o majorare a dobânzilor care ar putea atrage pepiaţa internă mai multe lichidităţi pe termen scurt, ceea ce arduce la aprecierea monedei - situaţie care ar afecta exporturile.Exporturile turce sunt deja slăbite de reducerea consumului înEuropa, principala piaţă a statului turc.

Deficitul de cont curent din ultimele 12 luni a crescut de maimult de două ori în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut,la 63,4 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel de după 1984.

Deficitul lunar a urcat la nivelul record de 10 miliarde dedolari în mai.

Dificultăţile Turciei în finanţarea deficitelor mari au stat labaza ultimelor sale crize, iar unii analişti se tem că istoria s-arputea repeta, potrivit The New York Times.

Volumul creditării a crescut cu o rată anuală de 36% în iunie.Mai mulţi oficiali, printre care vicepremierul Ali Babacan,consideră însă că un ritm de 25% ar fi mai sănătos. Profiturileindustriei bancare au avansat anul trecut cu 8,7%, la aproape 13miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO