Business Internaţional

Cu o singură mutare, preşedintele american, Trump, poate aduce la supunere Rezerva Federală americană, cea mai puternică bancă centrală din lume, şi arunca economia mondială în recesiune

Guvernul Chinei a răspuns ameninţărilor cu noi tarife de import ale Washingtonului spunând că va riposta, că nu vrea un război comercial cu SUA, dar că nu se teme să lupte într-un astfel de conflict. Foto: preşedintele chinez Xi Jinping.

Guvernul Chinei a răspuns ameninţărilor cu noi tarife de import ale Washingtonului spunând că va riposta, că nu vrea un război comercial cu SUA, dar că nu se teme să lupte într-un astfel de conflict. Foto: preşedintele chinez Xi Jinping.

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2019, 19:20 8617

„O tăiere mică nu este suficientă, dar oricum tot noi vom câştiga“, a spus preşedintele SUA, Donald Trump, dezamăgit de reducerea timidă a dobânzii de politică monetară de către Rezerva Federală americană - prima după mai bine de zece ani.

La o zi după aceste comentarii, el a ame­ninţat cu escaladarea războiului co­mer­cial cu China, mutare despre care stra­tegii spun că va forţa banca centrală ame­ricană să facă ceea ce do­reşte Trump, adică să reducă agresiv dobânzile pentru a ief­tini creditarea. Însă ambiţiile preşedintelui am­e­rican pot arunca economia globală în recesiune deoarece agravarea tensiunilor dintre SUA şi China va su­gruma creşterea economică în ambele ţări. Iar de co­merţul cu aceste state depind economiile multor altora.

Trump a anunţat săptămâna trecută că va merge până la capăt cu noi tarife de 10% pe toate bunurile chinezeşti importate rămase nesuprataxate - în valoare de 300 de miliarde de dolari, scrie Financial Times. Este posibil ca tarifele să se aplice impor­tu­rilor de telefoane mobile inteligente, computere şi îmbrăcăminte.

Guvernul chinez a replicat spunând că va riposta, că nu vrea un război comercial cu SUA, dar că nu se teme să lupte într-un astfel de conflict. Suprataxarea vine în completarea tarifelor de 25% deja aplicate unor bunuri chinezeşti de 250 de miliarde de dolari. Anunţul lui Trump creşte riscul intrării economiei globale în recesiune şi testează capabilitatea băncilor centrale de a preveni un astfel de deznodământ cu muniţia limitată de care dispun, notează Bloomberg. Ameninţările preşedintelui american au venit la doar o săptămână după ce Fondul Monetar Internaţional şi-a redus prognozele de creştere pentru ecomomia globală şi a sugerat că „paşi greşiţi“ făcuţi în comerţul global şi Brexit pot perturba revenirea pe care o anticipează. Iar cu o zi înainte de comentariile lui Trump, preşedintele Fed, Jerome Powell, a men­ţionat războiul tarifelor ca mo­tiv al primei reduceri de dobânzi, de 25 de puncte de bază, la care instituţia recurge după mai bine de zece ani. 

„Războiul comercial dintre SUA şi China va duce la o creştere economică mai lentă în ambele state“, spune Jay Bryson, economist-şef la Wells Fargo. „Asta te face să te îngrijorezi un pic deoarece băncile centrale de peste tot în lume în general nu mai au atât de multă muniţie convenţională pentru a răspunde unei încetiniri accentuate ca în alte cicluri.“

Noile ameninţări cu tarife cresc posibilitatea ca Fed să fie trasă într-un ciclu de relaxare a politicii monetare mai profund decât doreşte în încercarea de a proteja economia de pagubele provocate de politicile comerciale ale lui Trump.

„Nu doar că acest lucru aduce dobânzi mai mici, dar pune presiuni imense pe Fed să intervină mai degrabă mai devreme decât mai târziu“, crede Jim Paulsen, strateg la Leuthold Group.

Alţi analişti spun că se tem că tensiunile ar putea alimenta o spirală mai periculoasă în care ad­mi­nis­tra­ţia Trump continuă să agraveze războiul co­mer­cial în credinţa că Fed va fi acolo pentru a amortiza impactul. „Acesta este lucrul care mă îngrijo­rează cel mai mult: că administraţia va crede că o Fed cu o politică mai laxă le dă dreptul să fie mai duri în războiul co­mercial“, spune David Kelly, strateg-şef la JPMorgan Asset Management. „Tarifele nu sunt trepte căre paradis. Sunt o scară spre iad, iar acum suntem cu o treaptă mai jos pe această scară.“ Preşe­dintele Fed a avertizat că războiul tarifelor are deja impact asupra economiei americane, unde acti­vitatea industriei manufac­turiere şi investiţiile slăbesc.

„O escaladare a războiului comercial dintre SUA şi China amplifică tensiunile care apasă în jos o economie globală deja mai lentă şi creşte probabilitatea aplicării unor stimulente monetare mai ample. Dacă tarifele mai mari intră în funcţiune, răcind încrederea companiilor şi erodând optimis­mu­lui pieţelor, anticipăm o nouă reducere a dobânzilor din partea Fed, de 75 de puncte de bază până la sfâr­şitul anului. Credem, de asemenea, că banca centrală a Chinei va merge în aceeaşi direcţie“, atenţionează Tom Orlik şi Carl Riccadonna, analişti la Bloomberg.

Economia SUA, cea mai mare din lume, a dat semne de încetinire în al doilea trimestru, în timp ce creşterea economică a zonei euro s-a înjumătăţit. China este în plin proces de răcire şi reechilibrare. Cu câteva ore înainte ca Trump să-şi anunţe amenin­ţările, şeful interimar al Fondului Monetar Inter­na­ţional David Lipton a declarat pentru CNBC că eco­nomia globală este „fragilă“ şi că „are sens ca băncile centrale să-şi menţină politicile monetare laxe“.

Analiştii de la Morgan Stanley au calculat că este posibil ca o recesiune a economiei americane să vină în următoarele trei trimestre dacă tarifele de 10% avute în vedere de Trump sunt majorate la 25% şi rămân aşa timp de 4-6 luni. Aceasta pentru că două treimi din mărfurile tarifate constau din bunuri de consum, piese auto şi maşini, care au potenţialul de a crea un şoc economic mai mare decât importurile tarifate anterior.

„Acest lucru creşte probabilitatea unei recesiuni în SUA“, spune Ryan Sweet, analist la Moody’s Analytics. „Încrederea consumatorilor este încă ridicată, dar încrederea companiilor a scăzut semnificativ de când tensiunile comerciale s-au intensificat. Incertitudinile din comerţ sunt în mintea oricărui om de afaceri.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO