Banca Centrală Europeană va iefini din nou creditul săptămâna viitoare, iar deşi strategii vor dezbate o reducere de dobânzi peste cea obişnuită, aceştia ar trebui să acţioneze cu prudenţă, a declarat Martins Kazaks, membru al consiliului guvernator al băncii, potrivit Bloomberg.
„Cu siguranţă vom discuta o astfel de mişcare. Însă un lucru pe care trebuie să-l avem în minte este că nesiguranţa este în continuare foarte ridicată. Suntem în continuare într-o situaţie în care există încă o mulţime de riscuri geopolitice. Nu ştim cum vor implementa Statele Unite creşterile de tarife. Nu ştim, şi prin urmare trebuie să rămânem prudenţi“, a avertizat oficialul BCE.
Deşi nu exclude o reducere de 50 de puncte bază a dobânzii la depozite pe 12 decembrie, investitorii văd şanse de 80% pentru o nouă reducere de un sfert de punct, similară cu cele trei reduceri de până acum din acest an.
Majoritatea oficialilor semnalează că o nouă reducere de 25 de puncte bază este cea mai probabilă, deşi Francois Villeroy de Galhau a declarat că aceştia ar trebui să-şi păstreze minţile deschise. Săptămâna trecută, JPMorgan Chase şi-a revizuit estimările, anticipând acum o reducere de o jumătate de punct în decembrie, şi nu în ianuarie, cum previzionase anterior.
Motivele invocate? Creşterea economică firavă, încetinirea inflaţiei serviciilor şi nesiguranţa persistentă privitoare la comerţ.
Alţi strategi au ezitat să ceară o reducere mai în forţă. Vicepreşedintele Luis de Guindos a subliniat luna trecută că mai importantă decât amploarea oricărei reduceri este calea reducerilor.
Isabel Schnabel, membru al boardului executiv al băncii, a declarat că nu exclude niciodată nimic, însă are o „preferinţă solidă pentru o abordare graduală“.
Pentru Kazaks, faptul că inflaţia este aproape sub control este motivul pentru care BCE ar trebui să continue ieftinirea creditului. Yannis Stournaras s-a declarat de acord cu Kazaks că inflaţia este în retragere şi că „în decembrie vom continua să reducem dobânzile“.
Odată cu retragerea inflaţiei, BCE va renunţa treptat la focusul său pe ultimele date economice şi se va concentra pe riscurile viitoare, a declarat economistul-şef al băncii, Philip Lane, pentru Financial Times.
Astfel, banca va abandona una dintre principalele strategii folosite pentru a aduce sub control cel mai dramatic episod de scumpiri dintr-o generaţie.
„Odată procesul dezinflaţionist încheiat, cred că politica monetară trebuie să fie în mod esenţial una care priveşte înainte, scanând orizontul după noi şocuri care ar putea duce la presiuni inflaţioniste mai mici sau mai mari“, a declarat Lane.