Business Internaţional

Cu ratingul la cel mai scăzut nivel din lume, Grecia reuşeşte să împrumute 1,63 mld. euro la randament de 4,96%

Cu ratingul la cel mai scăzut nivel din lume, Grecia reuşeşte să împrumute 1,63 mld. euro la randament de 4,96%. România plăteşte un randament de 5,29% pe an

Autor: Marius Oncu

14.06.2011, 14:50 2049

Grecia a împrumutat 1,63 miliarde euro cu scandeţă la şase lunişi un randament de 4,96%, în creştere uşoară, iar emisiunea a fostsuprasubscrisă de peste două ori, deşi agenţia Standard &Poor's (S&P) a redus calificativul statului elen cu treitrepte, la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume.

Randamentul este cu 0,08 puncte procentuale peste cel de la oemisiune similară din mai şi se situează peste costul de 4,2% alîmprumuturilor primite de la Fondul Monetar Internaţional şiUniunea Europeană, potrivit Reuters.
Licitaţia a atras un interes mai ridicat din partea investitorilorstrăini, care au cumpărat 37% din titlurile vândute, faţă de 34,2%în mai. Raportul dintre cerere şi ofert a scăzut, însă, la 2,58 dela 3,58 la emisiunea de luna trecută.

"Retrogradarea ratingului de către S&P a avut un impactnegativ asupra încrederii şi a condus la o cerere mai scăzută şi laun randament mai ridicat. Piaţa financiară este, de asemenea,precaută înaintea unui vot în parlament, în luna iunie, asupraprogramului fiscal pe termen mediu al guvernului", a declarat untrader de la o bancă din Grecia.
Analiştii consideră că cererea pentru titluri de trezorerie estesusţinută de probabilitatea ca acestea să fie excluse de la oricerestructurare, dar şi de cererea băncilor locale, care le folosescca garanţii pentru a-şi asigura finanţări ieftine de la BancaCentrală Europeană.

Spre deosebire de Grecia, România, care în urmă cu o săptămână aanunţat că a reuşit să strângă 1,5 mld. euro prin vânzarea detitluri pe cinci ani pe piaţa externă, va plăti un randament decirca 5,29% pe an.

În pofida scăderii CDS-urilor (preţul asigurării contra risculuide default) la circa 230 de puncte de bază, faţă de 360 înseptembrie 2010, Finanţele au fost în situaţia de a se împrumutamai scump decât în martie anul trecut, când au emis eurobonduri deun miliard de euro tot pe cinci ani, cu cupon de 5% pe an şi curandament de 5,17%.

Agenţia de rating Standard& Poor's consideră că România încănu merită să revină în categoria ţărilor cu risc scăzut pentruinvestiţii. Din cauza primei de lichiditate cerute de investitori,România a ezitat să emită titluri cu maturitate mai lungă, de 7 sau10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO