Business Internaţional

Cu recesiunea în anticameră, jumătate din ţările UE sunt vulnerabile la noi crize din cauza datoriilor mari şi a lipsei de competitivitate

Cu recesiunea în anticameră, jumătate din ţările UE sunt vulnerabile la noi crize din cauza datoriilor mari şi a lipsei de competitivitate

Autor: Bogdan Cojocaru

16.02.2012, 00:05 528

Grupul celor 12 state, care mai cuprinde Bulgaria, Ungaria, Belgia, Dane­marca, Cipru, Finlanda, Slovenia şi Suedia, se confruntă cu dezechilibre economice semnificative care cresc vulnerabilitatea la eventuale şocuri, apreciază CE.

În aceste condiţii, executivul UE va analiza în profunzime aproape jumătate din ţările Uniunii, iar în funcţie de rezultatele studiului ar putea fi cerută schimbarea politicilor economice ale unui anumit stat şi chiar impuse sancţiuni pentru guvernele din zona euro, a afirmat comisarul pentru afaceri economice Olli Rehn, scrie EUobserver.

Ţările care primesc ajutor financiar extern, România, Grecia, Portugalia şi Irlanda, nu sunt menţionate de CE.

Ancheta are ca scop "identificarea, în vederea corectării, a dezechilibrelor nocive care s-au acumulat de-a lungul anilor în Europa", a pus Rehn. Supravegherea mai strictă a economiilor a fost cerută pentru a se preveni apariţia unei noi crize a datoriilor, notează The Wall Street Journal. CE subliniază că dezechilibrele precum deficitele de cont curent persistente, nivelurile ridicate ale datoriilor publice şi private, bulele speculative de pe pieţele imobiliare şi deficitul de competitivitate au stat la baza actualei crize prin care trece Europa.

Comisia atrage atenţia că Marea Britanie a pierdut, în pofida deprecierii masive a lirei sterline, din cota de pe piaţa de export, iar slăbirea poziţiei Franţei pe această piaţă este printre cele mai abrupte din regiune. În cauzul Franţei, CE notează reducerea competitivităţii preţurilor. Executivul european va face în primăvară recomandări unora din cele 12 state analizate.

Creştere economică în Franţa şi scădere în Germania

Economia zonei euro a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de cel anterior, evoluţie similară cu cea a economiei întregii UE, se arată într-un raport preliminar al Eurostat. Evoluţii pozitive au fost înregistrate în doar cinci state. Pe ansamblul anului 2011, economia zonei euro a crescut cu 1,5%, iar PIB-ul UE a urcat cu 1,6%.

Grecia şi Portugalia, state care au fost nevoite să implementeze reforme şi măsuri de austeritate în schimbul unor ajutoare financiare externe, au înregistrat anul trecut scăderi ale PIB-urilor de 7%, respectiv 2,7%.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a surprins cu o scădere de 0,2% în trimestrul al patrulea raportat la cel anterior. Franţa a surprins şi ea cu un avans economic de 0,2%, în condiţiile în care unii oficiali de la Paris şi analişti se aşteptau la o contracţie uşoară.

A treia economie a zonei euro, cea italiană, s-a contractat cu 0,7%.

Analiştii anticipează recesiune moderată în zona euro

Zona euro se va confrunta, probabil, cu o recesiune moderată până în al doilea semestru al acestui an care nu va permite economiei să crească pe ansamblul anului, potrivit unui sondaj de opinie realizat în rândul analiştilor de Thomson Reuters.

Analiştii anticipează o scădere medie de 0,2% a economiei uniunii monetare în primul trimestru şi de 0,1% pentru cel de-al doilea. PIB-ul ar urma să înceapă să-şi revină în a doua jumătate a anului, însă nu puternic, astfel încât pe ansamblul anului economia va scădea cu 0,4%.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice: "Prin analiză nu se vrea umilirea cuiva, ci se vrea identificarea dezechilibrelor acumulate de-a lungul anilor"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO