Business Internaţional

Cu recesiunea la orizont, care va fi direcţia dobânzilor în Europa şi SUA?

Cu recesiunea la orizont, care va fi direcţia...

Autor: Catalina Apostoiu

11.10.2022, 23:06 507

În Europa, oportunitatea pentru BCE de a opera majorări semnifica­tive de dobânzi este pe cale să se închidă cu recesiunea apropiindu-se, scrie Bloomberg. Inflaţia record şi riscul unor penurii de energie în iarnă erodează puternic încrederea în economia zonei euro. Pe măsură ce datele se deteriorează treptat, strate­gii BCE au doar o oportunitate limi­tată de a livra noi majorări robuste de dobânzi.

Pieţele pariază deja că banca va opera o nouă majorare de 75 de puncte bază în octombrie.

„BCE trebuie să acţioneze rapid acum înainte ca negocierile salariale să ducă la efecte secundare“, arată Karsten Junius, de la Bank J. Safra Sarasin. „Odată ce recesiunea va deveni realitate, băncii îi va fi mai dificil să aplice majorări mai mari de dobânzi“.

Ultimele estimări ale BCE nu includ o recesiune în zona euro, însă acţiunile recente ale Rusiei de pe piaţa energiei fac probabil ca aceste proiecţii să fie depăşite, iar ultimele sondaje realizate în rândul manage­rilor din sectorul manufacturier indică o producţie în declin din iulie. Economiştii consideră un declin economic drept inevitabil.

Preşedinta BCE Christine Lagarde spune că recesiunea nu va împiedica banca să lupte pentru readucerea inflaţiei la ţinta de 2%.

Până în ianuarie, când vor apărea datele pentru T4/2022, majoritatea strategilor vor să vadă dobânda la faci­litatea de depozit la aşa-numitul nivel neutru, apropiat de 2%. În a­cest sens, majoritatea strategilor sus­ţin mişcări robuste. Totuşi, unii sta­tegi avertizează împotriva unor miş­cări prea ample. Economistul-şef al BCE Philip Lane se numără printre cei care îndeamnă la prudenţă.

În opinia analiştilor ING, cu in­flaţia din zona euro la 10%, este difi­cil să nu estimezi că BCE va majora din nou dobânzile cu 75 de puncte bază în octombrie.

Nici chiar o recesiune nu va înce­tini probabil banca, susţin aceştia, anticipând o majorare cu 50 de puncte bază în decembrie şi de 25 de puncte bază în februarie 2023.

În cazul băncii centrale america­ne, analiştii ING previzionează o a patra majoare consecutivă de 75 de puncte bază în noiembrie, dar o miş­care mai restrânsă de 50 de puncte bază în decembrie pe fondul deterio­rării perspectivelor economice.

În SUA, costurile legate de ener­gie sunt mai scăzute, companiile nu mai plănuiesc majorări de preţuri la fel de agresive, iar forţele recesio­niste nu vor face decât să intensifice aceste tendinţe, susţin analiştii.

Acest lucru ar trebui să permită Fed să se reorienteze către reduceri de do­bânzi în al doilea semestru al anului viitor.

Unii strategi ai Fed fac apel la prudenţă, atrăgând atenţia că majorările anterioare încă nu şi-au făcut efectul asupra economiei într-un moment de siguranţă ridicată la nivel mondial.

Mai multe voci avertizează că Statele Unite se îndreaptă către recesiune.

Jamie Dimon, CEO al celei mai mari bănci americane, JPMorgan, arată că deşi economia americană „o duce destul de bine încă“, aceasta va intra în recesiune în şase, până la nouă luni de-acum încolo, notează The Guardian.

Dimon nu este singurul care prevesteşte vremuri grele. Mohammed El-Erian, de la Allianz, a lansat un avertisment similar, învinuind banca centrală americană că a aşteptat prea mult înainte de a majora dobânzile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO