• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Business Internaţional

Cu soldaţii care l-au împuşcat pe Osama, în ofensivă pentru recucerirea Texasului

 Cu soldaţii care l-au împuşcat pe Osama, în ofensivă pentru recucerirea Texasului

Autor: CătăIina Apostoiu

17.05.2015, 17:00 288

Preşedintele american Barack Obama intenţionează să lanseze o operaţiune militară în această vară în cadrul căreia forţele speciale care l-au ucis pe Osama bin Laden se vor alia cu Walmart pentru a prelua Texasul, îşi începe povestea Financial Times.

“Invazia” va viza mai multe state, însă focusul va fi pe Texas, unde forţe speciale de la Green Beret la Navy Seals vor încerca să recucerească statul care a votat pentru Mitt Romney la alegerile din 2012.

În condiţiile în care Statele Unite se concentrează asupra ameninţării venite din partea Statului Islamic şi Isis, grupuri anti-Obama alimentează o adevărată teorie a conspiraţiei cu privire la Jade Helm 15, un exerciţiu militar îndelung plănuit menit să permită trupelor “să practice misiuni speciale de război, care să ajute la protejarea naţiunii de inamici străini”.

Obama nu este străin de teorii ale conspiraţiei. În fosta “Republică Texas” se înregistrează de asemenea una dintre cele mai puternice tendinţe către independenţă de când aceasta a fost anexată în 1845, ceea ce ar putea genera poveşti conspiraţioniste având în centru guvernul federal.

Totuşi, situaţia a căpătat o nouă dimensiune în momentul în care Greg Abbott, noul guvernator republican al Texasului, a ordonat autorităţilor militare din statul Texas să monitorizeze operaţiunea Jade Helm pe motive că este important ca “texanii să ştie că drepturile lor legate de siguranţă, constituţionjale, de proprietate privată şi libertăţile civile nu le sunt încălcate”.

Ted Cruz, senatorul texan care candidează la preşedinţie, a declarat că deşi nu este îngrijorat în legătură cu exerciţiul militar, neliniştea este justificată pentru că “în ultimii şase ani guvernul federal nu a ţinut seama de libertatea cetăţenilor”.

Însă atitudinea lui Abbott a stârnit criticile republicanilor şi oamenilor surprinşi că acesta apleacă urechea la zvonuri.

Ordinul lui Abbott a venit cu câteva zile înainte ca doi bărbaţi cu presupuse legături cu Isis au fost ucişi de poliţie după ce au deschis focul în faţa unei expoziţii antimusulmane din Garland, Texas.

Deşi doar un zvon, conspiraţia Jade Helm are legătură cu o dezbatere privitoare la relaţia dintre guvernul federal şi state, dezbatere aşteptată să devină centrală în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2016.

Mulţi conservatori se tem că un alt democrat în funcţia de preşedinte ar promova mai departe politici prin care statele ar rămâne fără nicio putere.

Ordinul lui Abbott a devenit de asemenea subiect de satiră.

Subiectul posibilei conspiraţii a luat amploare datorită unor grupuri ca Infowards.com, un website care a publicat articole cu titluri cum ar fi “Un judecător din Texas avertizează că Obama ar putea porni un război civil”.

Totul a pornit de la o prezentare militară secretă ieşită la iveală cu privire la un exerciţiu militar, prezentare ce includea o hartă în care Texasul şi Utah erau înfăţişate drept teritorii “ostile”.

În momentul în care Walmart a anunţat închiderea mai multor magazine, inclusiv în Texas, adepţii teoriei conspiraţiei au avertizat că firma permitea Pentagonului să construiască tuneluri sub proprietăţile închise pentru invazia din vară.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325