Business Internaţional

Cu spectrul unui război comercial la orizont, mai mulţi oficiali europeni adoptă un ton conciliant faţă de Trump

Cu spectrul unui război comercial la orizont, mai mulţi...

Autor: Catalina Apostoiu

11.12.2024, 23:52 92

♦ Comisia Europeană analizează încă modul în care va reacţiona în faţa acţiunilor lui Trump.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat cu căldură revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, mesajul său de felicitare fiind primul primul pentru preşedintele-ales american din partea unui aliat major al SUA, potrivit Politico.

Macron a scris pe X că este „gata să lucreze împreună“ cu Trump, după cum au „făcut-o timp de patru ani“, cu referire la primul mandat al preşedintelui american. Relaţia preşedintelui cu Trump a fost câteodată destul de cordială.

Recent, noul ţar pe probleme de tehnologie al UE, Henna Virkkunen, a adoptat un ton conciliant faţă de Elon Musk, care ocupă un loc central în administraţia Trump, în condiţiile în care Bruxelles-ul încearcă să repare relaţiile cu miliardarul american după un conflict public, notează Financial Times.

„Nu este ceva personal. Este vorba despre platforme online, iar acestea vor avea parte de un tratament egal pentru că toată lumea trebuie să respecte regulile“, a declarat vicepreşedintele executiv pe probleme digitale al Comisiei Europene.

Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a sugerat la rândul său că Uniunea Europeană ar putea fi într-o poziţie mai bună dacă discută cu SUA cu privie la potenţiale tarife comerciale în loc să impună imediat contramăsuri.

Lagarde a repetat avertismente anterioare legate de efectele negative ale unui război comercial şi a declarat că „ne-am putea oferi să cumpărăm anumite lucruri de la SUA şi să semnalăm că suntem pregătiţi să stăm la masa negocierilor şi să vedem cum putem rezolva lucrurile împreună“.

„Cred că acesta este un scenariu mai bun decât o strategie pură de retaliere care poate duce la un proces din care nimeni nu iese cu adevărat câştigător“, a declarat Lagarde.

Europa s-ar putea oferi să cumpere anumite lucruri de la SUA, cum ar fi gaze naturale lichefiate şi echipamente pentru domeniul apă­rării, a declarat Lagarde într-un inter­viu recent acordat Financial Times.

Comisia Europeană analizează încă modul în care va reacţiona în faţa acţiunilor lui Trump.

Un ton similar a fost adoptat şi de legislatorul conservator german Jens Spahn, acesta declarând că guvernul ţării ar trebui să caute o strategie comună cu Donald Trump pentru a da un impuls comerţului transatlantic, scrie Reuters.

Spahn, un aliat apropiat al candidatului conservatorilor la poziţia de cancelar Friedrich Merz, ar putea obşine o poziţie în guvernul viitor în urma alegerilor anticipate programate pentru februarie 2025.

Şi actualul cancelar german Olaf Scholz s-a declarat încrezător că se poate ajunge la o abordare comună cu privire la Ucraina cu Trump.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels