Business Internaţional

Cu toate scandalurile din jurul lui Trump, SUA tot a scăzut 6 locuri în raportul Transparency privind percepţia corupţiei, până pe 22

Cu toate scandalurile din jurul lui Trump, SUA tot a...

Autor: Mediafax

29.01.2019, 12:28 75

Statele Unite au ajuns pe locul 22 în raportul Indicele de Percepţie a Corupţiei (CPI) pe 2018, realizat de organizaţia Transparency International, înregistrând o scădere şase locuri faţă de anul 2017.

Cu un scor de 71 de puncte, Statele Unite au pierdut patru puncte într-un singur an, acesta fiind cel mai slab rezultat din 2011 şi până astăzi.

"Cu multe instituţii democratice sub ameninţare pe tot globul - deseori de către lideri cu tendinţe autoritariste sau populiste - trebuie să facem mai multe pentru a consolida sistemul de verificare şi echilibrare instituţională şi pentru a consolida drepturile cetăţenilor", a declarat Patricia Moreira, director al Transparency International.

"Corupţia slăbeşte democraţia şi produce un ciclu vicios, în care corupţia subminează instituţiile democratice şi, mai departe, instituţiile slabe sunt mai puţin capabile să ţină corupţia sub control", a adăugat Moreira.

Peste două treimi din cele aproximativ 180 de ţări incluse în raport au obţinut punctaje sub 50, scorul mediu la nivel mondial fiind de 43 de puncte.

Cu un scor de 88 de puncte, Danemarca se clasează pe primul loc în raportul IPC la nivel global. La mică distanţă de Danemarca sunt Noua Zeelandă (87 de puncte) şi Finlanda, Suedia, Elveţia, aflate la egalitate cu 85 de puncte.

Pe de altă parte, cele mai corupte ţări potrivit raportului CPI sunt Somalia (10 puncte), Sudanul de Sud şi Siria, la egalitate cu 13 puncte.

Republica Moldova, care a avansat cinci poziţii faţă de 2017, se situează pe locul 117, cu 33 de puncte. Republica Moldova se află înaintea Ucrainei (32 de puncte) şi Rusiei (28 de puncte).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO