Business Internaţional

Cui îi este frică de Brexit, cazul Polonia: Muncitorii polonezi din Marea Britanie se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, în timp ce banca centrală spune că stă liniştită

Circa un milion de polonezi locuiesc în Marea Britanie. Cei care propun ieşirea Marii Britanii din UE spun că vor aceasta pentru că ţara lor a pierdut controlul imigraţiei.

Circa un milion de polonezi locuiesc în Marea Britanie. Cei care propun ieşirea Marii Britanii din UE spun că vor aceasta pentru că ţara lor a pierdut controlul imigraţiei.

Autor: Bogdan Cojocaru

15.06.2016, 20:23 1982
Polonia este ţara est-europeană cel mai expusă la Brexit, având în vedere numărul mare de polonezi care muncesc în Marea Britanie şi importanţa pe care o au pentru economie banii trimişi acasă de ei şi fondurile europene.

Economia poloneză este cel mai mare beneficiar al fondurilor date de Uniune, iar Marea Britanie este al treilea cel mai mare contribuabil net la bugetul UE.

Această expunere şi riscurile care derivă din ea se reflectă în cursul de schimb al zlotului, care în ultimele zile a înregistrat cel mai accentuat declin faţă de dolar dintre monedele ţărilor emergente din UE. Depre­cierea monedei înseamnă probleme pentru cei cu credite în valută. Ieri, zlotul începuse să recupereze din pierderi.

Astfel de volatilitate este ceva normal pentru moneda poloneză în vremuri de criză pentru UE. Pentru polonezii care trăiesc în Marea Britanie, zlotul este cea mai mică îngrijorare. Un studiu al companiei de asigurări Euler Hermes a găsit că dacă Marea Britanie iese din UE, jumătate din polonezii de acolo - circa un milion de polonezi locuiesc în această ţară - şi-ar putea pierde locurile de muncă, scrie Radio Polonia. Analiza a găsit, de asemena, că în caz de Brexit s-ar putea reduce semnificativ exporturile poloneze, având în vedere că pentru Polonia Marea Britanie este cel mai im­portant partener comercial din afara zonei euro. Limitarea accesului la piaţa britanică ar accentua pro­blemele create pentru exportatori de diferitele interdicţii privind afacerile pe piaţa rusească.

„Cel puţin jumătate din polonezii care lucrează în Regatul Unit îşi vor pierde locurile de muncă. De aseme­nea, potrivit estimărilor economiş­tilor de la Euler Hermes, pierderile privind exportul de produse ali­mentare poloneze se pot ridica la suma considerabilă de 100 mil. euro pe an“, se arată în analiza citată.

Viitorul incert al Marii Britanii în UE îi sperie şi pe polonezii din Polonia, care se gândesc să plece la muncă în străinătate. Ei iau în considerare acum alte destinaţii, cum ar fi Germania, potrivit unui sondaj realizat de Work Service, o agenţie poloneză de resurse umane. 18% dintre cei 671 de participanţi au spus că Marea Britanie este destinaţia lor preferată pentru a munci în străinătate, faţă de 30% în toamnă, potrivit Reuters.

Polonezii şi în general est-europenii care muncesc în Marea Britanie au concurenţă, iar aceasta a ales tabăra pro-Brexit. Spre exemplu, proprietarii restaurantelor indiene s-au alăturat celor care cer ieşirea Marii Britanii din UE plângându-se că bucătarii profesionişti din ţări precum Bangladesh sunt obligaţi să obţină vize scumpe şi consumatoare de timp pe când europenii cu experienţă puţină în acest domeniu pot munci imediat ce au ajuns în ţară. Un Brexit ar nivela un teren care nu oferă şanse egale, scrie The New York Times.

Pentru proprietarii britanici de restaurante, lucrurile stau cu totul altfel. „Realitatea este că facem o muncă pe care mai niciun britanic nu o vrea. Cei mai mulţi dintre ei nici măcar nu s-ar da jos din pat pentru banii pe care îi câştigăm”, spune Anna Pawelec, managerul de la Pillars of Hercules, un pub vechi de 150 de ani din Londra, cu proprietar englez dar cu personal aproape în totalitate polonez. 

„Străinii muncesc din greu. Contribuim foarte mult la această ţară. Toată lumea are acum în gând acelaşi lucru: <<Să nu-mi spuneţi voi mie să plec!>>”, explică Pawelec.

În Polonia, ministrul de finanţe Pawel Szalamacha a asigurat ieri că ţara este bine pregătită pentru scenariul Brexitului şi că va putea privi liniştită cum evoluează pieţele după referendumul din 23 iunie, scrie Reuters.

„Suntem bine pregătiţi. Ne-am acoperit 70% din necesarul de finanţare. Putem privi liniştiţi ce se va întâmpla pe pieţe în iunie şi iulie”, a spus ministrul.

Guvernatorul băncii centrale Jerzy Kropiwnick a semnalat zilele trecute că în caz de Brexit va tolera deprecierea zlotului până la nivelul record de 5 unităţi pe euro înainte de a interveni. Ieri, cursul euro/zlot stabilit de BCE era de 4,4119 zloţi pentru un euro.

Marţi, un indicator al volatilităţii zlotului faţă de euro a atins maximul ultimilor trei ani.

„Credem că zlotul este una dintre cele mai vulnerabile monede la riscurile care derivă din Brexit”, spun analişti de la ING Groep. Ei recomandă investitorilor să cumpere coroane cehe contra forintului şi zlotului înainte de referendum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO