Business Internaţional

Cui îi este frică de Brexit: Marile bănci centrale spun că referendumul britanic este periculos, iar băncile europene se pregătesc de şocuri

Analiştii spun că şansele de Brexit au crescut după ce tabloidul britanic The Sun i-a îndemnat pe britanici să-şi scoată ţara din UE

Analiştii spun că şansele de Brexit au crescut după ce tabloidul britanic The Sun i-a îndemnat pe britanici să-şi scoată ţara din UE

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2016, 21:23 1678

Băncile comerciale europene au început deja să sufere, pe burse, din cauza Brexitului, care nici măcar nu este o certitudine, în timp ce unele dintre cele mai mari bănci centrale ale lumii au avertizat că ieşirea Marii Britanii din UE poate avea consecinţe economice negative.

Acţiunile Deutsche Bank au atins ieri cel mai redus nivel din istorie în condiţiile în care investitorii fug de activele băncilor înainte de referendumul britanic de pe 23 iunie.

Banca Centrală Euro­peană se teme că avansul economic din zona euro, inima proiectului de uniune europeană, este în pericol din cauza refe­ren­dumului din Marea Bri­tanie. Însă acestui pericol i se adaugă şi alte riscuri geopolitice.

„Continuă să existe riscuri legate de evoluţiile din economia globală, de referendumul britanic şi de alte riscuri geopolitice”, se arată într-un raport al BCE. Printre celelalte riscuri, care planează asupra întregii economii mondiale, instituţia include normalizarea dobânzilor în SUA, încetinirea activităţii economice în China şi preţurile mici ale petrolului, scrie Financial Times. În calendarul politic, Spania va încerca să iasă dintr-un impas electoral pe 26 iunie, Italia va avea un referendum constituţional în octombrie, iar SUA îşi vor alege preşedintele în noiembrie.

În ultimele zile Rezerva Federală americană (Fed), banca centrală a Elveţiei şi Banca Japo­niei au avertizat asupra impactului pe care l-ar putea avea Brexitul. În aşteptarea lui, aceste instituţii au decis ca luna aceasta să nu in­tervină asupra politicilor mone­tare.

Janet Yellen, preşedintele Fed, a explicat miercuri că îngrijorările produse de Brexit sunt unul din factorii care au stat la baza deciziei de a nu modifica dobânzile după ce anul trecut a dat startul normalizării acestora. „Ar fi cinstit să spunem că acesta a fost unul dintre factorii care ne-au influenţat decizia“‚ a spus Yellen, şeful celei mai puternice bănci centrale din lume. De asemenea, a mai spus ea, Brexitul „ar putea avea efecte asupra perspec­tivei economiei americane“, notează CNBC.

Şi banca centrală a Elveţiei, unul dintre pionierii dobânzilor negative în Europa, a avertizat asupra riscurilor care derivă din Brexit.

Instituţia şi-a menţinut dobânzile în şedinţa de săptămâna aceasta, păstrându-şi astfel muniţie pentr cazul în care va trebui să acţioneze dacă britanicii decid să iasă din UE, scrie Reuters.

Banca foloseşte un mix de dobânzi negative şi achiziţii de monedă în efortul de a slăbi francul, pe care-l consideră „supraevaluat semnificativ”, pentru a reduce tensiunile care apasă pe exportatori, vitali pentru economia ţării. Francul este considerat un activ care oferă siguranţă în vremuri tulburi sau de criză.

Banca Elveţiei a sugerat în trecut că ar putea merge şi mai departe cu politica dobânzilor negative, ducând astfel la extrem un experiment controversat la care băncile centrale europene şi nu numai au recurs pentru că şi-au epuizat arsenalul convenţional de luptă contra anemiei economice.

Legat de posibilele pericole pentru economia globală, Banca Naţională a Elveţiei a spus că „referendumul iminent privind rămânerea Marii Britanii în UE poate cauza creşterea incertitudinilor şi turbulenţelor”.

Pe burse, turbulenţele au apărut deja şi afectează mai ales acţiunile băncilor. Lideri ai lumii bancare printre care Paul Achleitner, de la Deutsche Bank, Jamie Dimon de la JPMorgan Chase şi Stuart Gulliver de la HSBC au ieşit la rampă cu avertismente privind pagubele pe care le-ar putea produce Brexitul pentru Marea Britanie şi pentru UE, la nivel economic şi politic.

Analiştii din City-ul londonez au atenţionat că după Brexit acţiunile bancare se vor duce abrupt în jos, dividendele vor fi reduse drastic, vor fi eliminate locuri de muncă, iar Barclays, una dintre cele mai mari bănci britanice, va fi cel mai dur lovită, potrivit The Guardian. Analiştii firmei de investiţii şi cercetare Bernstein estimează că preţul acţiunilor Barclays, care are afaceri semnificative cu restul Europei prin centrul lononez de corporate şi investment-banking, se va retrage cu 40% în 18 luni, iar cotaţiile titlurilor Lloyds şi Royal Bank of Scotland vor pierde 35% şi 25% din valoare.

„Brexitul este probabil pentru băncile din UE ceva mai îngrijorător decât eşecul în testele de stres. Este o mare necunoscută”, spune Christopher Whalen, analist la agenţia de rating Kroll Bond. Reuters adaugă pe lista băncilor vulnerabile, având în vedere evoluţiile din ultimele zile ale acţiunilor, Deutsche Bank, ceea ce ar fi în ton cu avertismentul dat de autoritatea de supraveghere financiară din Germania Bafin. Aceasta, prin preşedintele Felix Hufeld, a spus că Brexitul va lovi marile bănci germane având în vedere expunerea lor la activitatea din şi cu Londra. „Cele mai mari bănci ar avea şi cele mai mari probleme”, a afirmat Hufeld. Commerzbank este o altă mare bancă germană cu expunere la activitatea din Londra. Analiştii pun pe lista băncilor vulnerabile şi Credit Suisse.

„Ne-am aştepta ca performanţa unora din creditele ipotecare să slăbească din cauza reducerii preţurilor locuinţelor, a dobânzilor mai mari şi a scăderii valorii proprietăţilor comerciale”, spun analiştii agenţiei de rating Fitch.

Bloomberg scrie că băncile fac vulnerabilă în special Italia în cazul în care britanicii ies din UE. Aceasta deoarece băncile italiene deţin mai mult din datoria publică a propriei ţări decât creditorii din oricare alt stat din zona euro. Instituţiile financiare din Italia duc deja o bătălie grea pentru a scăpa de credite cu probleme de 360 de miliarde de euro. Băncile sunt împoâvărate şi cu datorii suverane de 419 miliarde de euro care ar putea fi afectate dacă Marea Britanie se desparte de UE, punându-i pe fugă pe investitori spre active mai sigure.

Wall Street Journal aminteşte că sectorul bancar european se pregăteşte să încaseze o nouă lovitură la nivelul costurilor de finanţare şi al profiturilor, care va veni dacă Brexitul devine realitate.

Acestea fiind spuse, nu este de mirare că City-ul londonez, unul dintre cele mai puternice centre financiare ale lumii, este şi unul dintre cei mai înverşunaţi oponenţi ai Brexitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO