Business Internaţional

Culisele caderii spectaculoase a bancii americane de investitii Lehman Brothers

Culisele caderii spectaculoase a bancii americane de investitii Lehman Brothers

Richard Fuld, directorul executiv al Lehman Brothers, a incercat pe cat posibil sa lase impresia in piata ca institutia pe care o conduce nu are nevoie de bani (Foto: Reuters)

09.10.2008, 19:00 31

Lehman, aflata in impas, a apelat discret la BCE si Fed. Pe 10 septembrie, la o zi dupa ce directorii Lehman calculasera ca firma are nevoie de cel putin 3 miliarde de dolari sub forma de capital nou, firma i-a asigurat pe investitori ca nu are nevoie de bani, scrie Wall Street Journal.

Sefii Lehman au declarat ca masivul sau portofoliu imobiliar era valorizat corect, insa directorii de pe Wall Street care l-au vazut spun ca era supraevaluat cu peste 10 miliarde de dolari.
In conditiile in care clientii fonduri de hedging au inceput sa-si retraga banii, Lehman i-a asigurat ca are o pozitie financiara solida.
Pe 11 septembrie, JPMorgan Chase a pus efectiv capat acestei campanii a Lehman. Din pozitia de intermediar intre Lehman si clientii sai, JPMorgan stia mai multe despre impasul in care se afla Lehman decat majoritatea outsiderilor si nu-i placea ce vedea. JPMorgan a solicitat Lehman garantii suplimentare in valoare de 5 miliarde de dolari, reluand o cerere neonorata facuta cu o saptamana in urma, spun surse familiare cu situatia. Aceasta solicitare, dublata de retragerile masive realizate de fondurile de hedging, au slabit Lehman intr-atat incat firma de pe Wall Street cu o istorie de 158 de ani a solicitat protectie impotriva falimentului patru zile mai tarzu.
In timpul crizei, firmele financiare au fost prinse intre doua presiuni: cea de a spune publicului adevarul dureros si cea de a nu isca panica. Povestea efortului disperat al Lehman de a supravietui dezvaluie pentru prima data cat de departe a mers aceasta firma pentru a se salva. Actiunile din spatele scenei ridica semne de intrebare daca firma nu a depasit cumva limitele, inducandu-si in eroare clientii si pe investitori.
Intr-o masura extrem de mare, bancile de investitii depind de increderea celorlalti pentru a supravietui. Businessurile lor sunt atat de complexe, bilanturile atat de masive si opace, incat outsiderii nu pot sti cu siguranta cat de grave sunt problemele cu care se confrunta acestea.
Recent, s-a organizat o audiere care sa examineze greselile si excesele financiare care au dus la prabusirea Lehman. Printre cei audiati a fost si CEO-ul firmei, Richard Fuld.
FBI a lansat o ancheta preliminara pentru a constata daca Lehman sau directorii sai au comis frauda prin faptul ca nu au prezentat investitorilor situatia reala in care se afla firma.
Colapsul Lehman a reprezentat un moment crucial in cadrul crizei pietelor de credit. Decizia guvernului de a nu salva firma a starnit panica in randul investitorilor si creditorilor din intreaga lume, fortand Statele Unite sa vina cu un plan de salvare a sistemului financiar.
In vara, Fuld a fost obligat sa consolideze capitalul firmei. In august, au aparut zvonuri ca firma are probleme.
Eforturile Lehman de a atrage capital de la diversi investitori au esuat. Pe masura ce criza se adancea, Fed a creat o noua facilitate de creditare pentru bancile de investitii. Desi banca centrala nu dezvaluie cui imprumuta, piata isi da in general seama.
Lehman nu a apelat la aceasta facilitate in vara pentru ca nu dorea sa para ca ar avea nevoie de banii Fed. In schimb, firma si-a sporit finantarea de la BCE, actiune ce a trecut neobservata de piata. La momentul solicitarii protectiei impotriva falimentului, Lehman datora intre 8 si 9 miliarde de euro.
Pe masura ce temerile privitoare la situatia Lehman au cuprins intreaga piata, investitorii au inceput sa-si retraga banii. La inceputul lunii septembrie, in ciuda asigurarilor primite din partea oficialilor Lehman ca firma nu are probleme, GLG Partners, un fond de hedging londonez in cadrul caruia Lehman detine o participatie, decide sa-si retraga activele din cadrul firmei.
Lehman avea inca ratinguri bune legate de obligatiuni, insa JPMorgan devenea din ce in ce mai preocupata de ceea ce se intampla si a solicitat firmei garantii suplimentare. Directorii Lehman au organizat o conferinta pentru a raporta castigurile mai devreme si a face publice planuri de restructurare.
Lehman a fost sfatuita sa anuleze conferinta pentru ca erau prea multe semne de intrebare privitoare la situatia sa. Totusi, pe 10 septembrie, conferinta a avut loc, iar firma a anuntat ca se asteapta la cea mai mare pierdere trimestriala inregistrata vreodata, de 3,9 miliarde de dolari. Fuld a declarat ca firma intentioneaza sa vanda o participatie importanta din cadrul diviziei sale de investment management si sa-si reduca dividendul. Directorii Lehman nu au vorbit nimic de necesitatea de a atrage capital.
La intrebarea daca Lehman are nevoie sa atraga 4 miliarde de dolari ca parte a planului, directorul financiar al firmei a raspuns negativ si a dat asigurari ca pozitia de capital a firmei este solida.
Urmatoarea zi, pretul contractelor swap pe riscul de credit al Lehman a urcat la 800.000 de dolari pe an de la 219.000 la sfarsitul lunii mai. Clientii au inceput sa solicite recuperarea banilor. Lehman a onorat cererile pentru a nu da semne de slabiciune.
JPMorgan a cerut Lehman garantiile suplimentare solicitate anterior. In urma onorarii acestei solicitari, firma aproape a ramas fara capital pentru a-si desfasura operatiunile. Unii creditori ai Lehman spun acum ca JPMorgan a jucat un rol in crearea unei crize de lichiditate, acuzatie pe care JPMorgan o respinge.
Vineri, pe 12 septembrie, firmele de rating de credit au avertizat ca vor reduce ratingurile legate de datoriile Lehman daca firma nu va atrage capital nou. In interiorul Lehman, panica era in crestere.
Oficialii Fed au inceput sa lucreze cu directorii Lehman la sediul firmei pentru a determina ce active puteau fi folosite ca garantii pentru un imprumut din partea bancii centrale. Oficialii sperau sa ajute firma sa supravietuiasca weekendului. Lehman a imprumutat 30 de miliarde de dolari de la Fed pe care i-a returnat sambata, conform unor surse familiare cu situatia. Un director Lehman spune ca firma nu s-a imprumutat de la Fed in acel moment.
Sucursala Fed din New York a aranjat discutii de urgenta. Lehman spera sa se vanda catre Bank of America sau Barclays. Totusi, avocatii sai au inceput sa pregateasca o cerere de protectie impotriva falimentului in cazul in care aceasta ar fi fost necesara.
Fed a cerut directorilor de pe Wall Street sa incerce sa gaseasca o solutie. Nici Barclays, nici Bank of America nu erau interesate. Fed a cerut oficialilor unui grup de firme sa evalueze portofoliul de proprietati comerciale al Lehman si i-au cerut lui Mark Walsh, director pe acest segment, sa explice de ce Lehman nu redusese mai agresiv valoarea acestui portofoliu.
Directorii de pe Wall Street care au analizat acest portofoliu spun ca cred ca valorizarile pe real estate ale firmei sunt cu 35% mai mari decat ar trebui sa fie.
Sambata, 14 sptembrie, oficialii Fed au decis ca Lehman nu mai are nicio optiune. Nici Barclays, nici Bank of America nu erau interesate daca guvernul nu se angaja sa finanteze o tranzactie care ar implica aproape sigur fonduri de la contribuabili.
Duminica, putin dupa miezul noptii, Lehman a cerut protectie impotriva falimentului. Luni, pe 15 septembrie, divizia de broker-trader a Lehman, care nu a fost inclusa in faliment, a imprumutat 45,5 miliarde de dolari de la Fed. Banca centrala dorea ca aceasta divizie sa-si continue operatiunile pentru a pastra ordinea pe piata.
In aceeasi zi, Barclays a reintrat in discutii cu Lehman. Ziua urmatoare, banca britanica a fost de acord sa cumpere cea mai mare parte a diviziei nord-americane a Lehman, in schimbul a 1,54 miliarde de dolari.
Pentru a incheia tranzactia, Barclays a fost de acord sa plateasca imprumutul de 45,5 miliarde de dolari si sa ia de la Fed garantiile din spatele imprumutului. Fed-ul nu a inregistrat nicio pierdere.
Fuld i-a informat pe angajatii Lehman despre tranzactie in cadrul unei note.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO