Business Internaţional

Cum a ajuns cel mai mare proprietar de teren agricol din lume sa aleaga Asia când concurenţii se duc in Africa

Cum a ajuns cel mai mare proprietar de teren agricol din lume sa aleaga Asia când concurenţii se duc in Africa

Autor: Gabriel Razi

08.03.2011, 12:31 113

Compania de stat malaeziană, Felda Holdings, cel mai mareproprietar de teren agricol la nivel mondial, este interesată deachiziţia a 90.000 de hectare de teren în Indonezia, Cambodgia sauMyanmar, în vederea deschiderii de planaţii de cauciuc şi ulei depalmier, scrie publicaţia The Star.

Mişcarea Felda vine pe fondul creşterii cererii la nivel mondialpentru ulei de palmier şi cauciuc.

Sabri Ahmad, managing director al Felda, spune că au fost aleseIndonezia şi Myanmar, după ce alte opţiuni au fost abandonatepentru moment ca urmare a instabilităţii politice.

"Unii ne cer să investim în Africa, însă vrem să intrăm peaceastă piaţă pentru început prin servicii de management, know-howsau comerţul cu input-uri agricole (îngrăşăminte, seminte n. red.)pentru că mulţi dintre marii jucători se înghesuie să investeascăîn regiune", a explicat Ahmad pentru Reuters.

Strategia Felda este în contradicţie cu poziţiile altor marijucători din agricultura asiatică. Companiile Wilmar sau GoldenAgri Resources din Singapore şi Sime Darby, concurenţii de pe piaţamalaeziană ai Felda, investesc masiv în terenuri în vestulAfricii.

Felda este cel mai mare propietar de terenuri agricole la nivelmondial, cu o suprafaţă de 880.000 de hectare, derulând afaceri de3,8 miliarde de dolari în 2009. Compania are aproape 20.000 deangajaţi şi este unul dintre cei mai mari producători de ulei depalmier la nivel mondial. Felda controlează 8% din producţia deulei de palmier la nivel mondial şi este prezentă în Statele Unite,Canada, Australia, Pakistan, China, Sri Lanka, Thailanda, Africa deSud sau Franţa.

Sime Darby, concurentul direct în Malaezia al Felda, controlează877.000 de hectare de teren şi derulează afaceri în agricultură,imobiliare, industrie, sectorul energetic sau în domeniulserviciilor medicale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO