Business Internaţional

Cum a ajuns o ţară care era in pragul falimentului să fie acum considerată una dintre cele mai fericite naţiuni din lume

Cum a ajuns o ţară care era in pragul falimentului să...

Autor: Andra Stroe

09.02.2019, 00:12 5839
Islanda, un mic stat din nordul Europei, se numără printre cele mai fericite şi pacifiste ţări din lume. Care este secretul?
 
Islanda este o ţară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic şi s-a aflat sub suveranitate daneză până la 1 decembrie 1918.

În urmă cu opt ani, Islanda s-a aflat în pragul falimentului dar a avut o revenire miraculoasă şi, în ciuda faptului că nu face parte din Uniunea Europeană, are o economică foarte puternică (creştere economică de 3,5% şi şomaj de 4%). Economia Islandei s-a bazat de-a lungul anilor în principal pe pescuit, care şi în prezent generează 40% din venituri, dar şi din export, potrivit Wikipedia.

Soluţia a fost cura de austeritate însă spre deosebire de ţări precum Grecia sau Spania, Islanda a compensat majorările de impozite devalorizând moneda sa, fapt care a stimulat exporturile.

Citiţi continuarea AICI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO