Business Internaţional

Cum a ajuns patronul media Conrad Black sa fie condamnat la inchisoare

17.07.2007, 18:24 25

Viata lui Conard Black, fostul mogul media, este pe cale sa se schimbe. Nu se va mai bucura de apartamentul sau din Park Avenue sau de plimbari cu avionul personal. Pe 19 iulie Black va afla pedeapsa pe care judecatoarea Amy St Eve i-o va da dupa ce a fost gasit vinovat de evaziune fiscala si obstructionarea justitiei, fiind pasibil la 35 de ani de inchisoare si o amenda de 725.000 de euro.
La varsta de 14 ani, tanarul Black a fost exmatriculat dintr-o scoala privata din Toronto deoarece a furat subiectele examenelor si le-a vandut ulterior colegior. In 1971, impreuna cu David Radler si Peter White, Black a infiintat Sterling Newspapers Limited, un holding ce va ajunge sa detina alte mici ziare regionale in Canada. In 1985, la propunerea lui Andrew Knight, editor la The Economist, Black a cumparat grupul editorial Telegraph, facandu-si simtita prezenta in presa engleza. Oportunismul l-a ajutat pe Black sa devina un mogul media in anii 1980-1990. Compania Hollinger International ajunge al treilea publisher din lume dupa circulatie, detinand The Daily Telegraph, The Jerusalem Post si The Chicago Sun-Times. "Este zgarcit cu banii lui, dar foarte darnic cu banii companiei", a declarat avocata Julie Ruder.
Intreaga cariera a lui Black a fost controversata. In zilele bune, parerile autoritare ale lui Black, propagate de ziarele detinute in Anglia, i-au adus notorietate in randul conservatorilor. Printre prietenii sai se numara Margaret Thatcher, fostul prim-ministru al Angliei, si fostul secretar de stat Henry Kissinger. In 1999, Black a fost nevoit sa renunte la cetatenia canadiana pentru a putea fi innobilat in Anglia, decizie pe care acum sigur o regreta, deoarece statutul de condamnat cu cetatenie engleza nu ii va facilita acordarea vizei pentru apelul ce va avea loc in Canada.
"De fiecare data cand ma urcam in avion ma intrebam daca pretul calatoriei este justificat", ii marturisea Conrad Black colegului sau Peter Atkinson.
Incapacitatea si indisponibilitatea lui Black de a se adapta noilor tendinte din piata corporativa americana nu vor mai fi de actualitate. Fostul mogul media Conrad Black, in varsta de 62 de ani, a fost gasit vinovat de frauda si obstructionarea justitiei, in urma unui proces ce a durat patru luni.
Procesul a scos la lumina modul prin care fostul director a deturnat 5,1 milioane de euro de la compania pe care a creat-o, aroganta cu care a dezinformat investitorii si cum si-a tradat prietenul si partenerul de afaceri David Radler. Black a fost insa achitat de cea mai importanta acuza, cea de evaziune fiscala, conform careia intregul sistem de contracte de non-agresiune incheiate de companie a fost gandit de la inceput pentru a deturna fonduri. Viata lui Black s-a schimbat vineri cand a fost condamnat de implicare in tranzactii frauduloase datand din 1998, cand el si un grup restrans de consilieri au inceput procesul de vanzare a diviziilor rentabile ale grupului Hollinger International. "Aceasta situatie putea fi evitata daca Black renunta la aroganta caracteristica", a declarat Paul Healy, coordonatorul departamentului de relatii cu investitorii din cadrul companiei.
Cu toate ca procesul a adus prejudicii financiare companiei, Gene Fox, manager la Cardinal Capital Management, unul dintre actionarii care au intentat procesul impotriva lui Black, a declarat ca "daca am fi pusi in aceeasi situatie inca o data, am proceda la fel, este o chestiune de principii".
Veniturile din vanzarea publicatiilor detinute de companie intre anii 1998 si 2001 depasesc 1,8 miliarde de euro. David Radler, partenerul lui Black de peste 30 de ani, a depus marturie importiva sa in schimbul unei sentinte mai usoare. El a declarat ca vanzarea publicatiilor a venit pe fondul unei datorii a Hollinger Incorporated si ca impreuna cu Black a creat un "sablon" care a fost folosit pentru deturnarea a peste 43 de milioane de euro din banii companiei. Pentru cooperarea cu autoritatile, Radler va executa 6 luni de puscarie in Canada.
Ideea afacerii a venit atunci cand companiile ce au cumparat ziarele ce apartineau grupului Hollinger au facut presiuni pentru semnarea unor contracte ce impiedicau divizia din Statele Unite a Hollinger International sa infiinteze alte ziare concurente.
Cele peste 10 milioane de euro deturnate din conturile companiei reprezinta bani proveniti din semnarea acestor contracte. Banii erau meniti sa acopere datoriile companiei.

Decaderea lui Conrad Black
Mai 2002 - Black este tras la raspundere de catre actionari
noiembrie 2003 - Actionarii anunta demiterea lui Black din functia de CEO al companiei Hollinger
Ianuarie 2004 - Black este demis din functiile detinute la campania Hollinger, iar compania anunta un proces de 145 de milioane de euro impotriva acestuia si a lui Radler
Februarie 2004 - Black da in judecata Hollinger International in Toronto, cerand despagubiri de 590 de milioane de euro
August 2004 - Un raport intocmit de Richard Breeden concluzioneaza ca Black a deturnat peste 290 de milioane de euro de la Hollinger International
Ianuarie 2005 - Hollinger calculeaza retroactiv profitul incepand din 2000
Mai 2005 - Black este surprins de camerele de supraveghere in timp de sustragea din biroul din Toronto 13 cutii cu acte
Septembrie 2005 - Radler pledeaza vinovat de frauda si incheie o intelegere cu judecatorul
Noiembrie 2005 - Black este acuzat de frauda
Decembrie 2005 - Black se declara nevinovat in fata judecatorului
Septembrie 2006 - Black demareaza procesul pentru redobandirea cetateniei canadiene
Martie 2007 - Inceperea procesului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO