Business Internaţional

Cum a ajuns un bancher italian din erou un paria

La şase ani după ce criza datoriilor suverane a cuprins pentru prima dată zona euro, sistemul bancar al Italiei se sufocă

La şase ani după ce criza datoriilor suverane a cuprins pentru prima dată zona euro, sistemul bancar al Italiei se sufocă

Autor: CătăIina Apostoiu

29.01.2016, 00:04 885

Pentru a marca cea de-a 150-a aniversare a Banca Popolare di Vicenza, preşedintele executiv Gianni Zonin a închiriat un centru local pentru a organiza o conferinţă la care urma să participe oficiali de top ai lumii financiare italiene, potrivit Wall Street Journal.

Conferinţa n-a mai avut însă loc. Zonin a demisionat în noiembrie, banca sa fiind copleşită de povara creditelor neperformante, capitalului redus şi semnelor de întrebare privitoare la legalitatea unora dintre practicile sale de business. Banca, ce viza deschiderea celei de-a 1.000-a sa sucursală în acest an, va închide în schimb 150 de sucursale şi ar putea fi înghiţită de o rivală mai puternică.

Problemele acestei bănci de talie mijlocie ilustrează criza bancară cu care se confruntă a treia mare economie a zonei euro, cât şi alte regiuni ale Europei.

În încercarea de a-şi curăţa sectorul bancar, Italia a ajuns recent la un acord cu Comisia Europeană în urma căruia băncile sale îşi vor putea „împacheta“ creditele rele şi revinde prin intermediul unor noi titluri cu garanţii guverna­mentale.

La şase ani după ce criza datoriilor suverane a cuprins pentru prima dată zona euro, sistemul bancar al Italiei se sufocă. Băncile italiene sunt printre cel mai puţin profitabile de pe continent, luptându-se cu credite rele de 276 mi­liarde de euro, peste nivelul oricărei alte ţări europene.

Problemele din Italia evidenţiază ritmul lent de restructurare a sectorului bancar în întreaga Europă. În pofida anilor întregi în care s-au luat măsuri de restructurare, băncile europene sunt încă subcapitalizate şi ar putea fi nevoite să atragă până la 35 miliarde de dolari în acest an, potrivit analiştilor Citigroup.

Situaţia este însă mult mai gravă în Italia, care are un sistem bancar extrem de fragmentat. Iar Banca Popolare di Vicenza este un exemplu ilustrativ. Procurorii au deschis o anchetă penală. Sute de angajaţi sunt pe punctul de a-şi pierde locul de muncă.

Zonin, un producător de vin în vârstă de 78 de ani, s-a transformat dintr-un lider respectat într-un paria, având interdicţie de a mai intra în mai multe restaurante şi fiind huiduit la biserică, spun locuitorii.

“Dacă-l văd pe Zonin pe stradă, îl ocolesc. Nici nu vreau să-l văd”, afirmă Luigi Ugone, acţionar al băncii, care a participat recent la un protest împotriva băncii.

Asemeni altor bănci italiene, Banca Popolare di Vicenza a trecut prin criză aproape neatinsă, profitând de legăturile sale strânse cu firmele locale din regiune.

Sub conducerea lui Zonin, aceasta a continuat să pună mâna pe rivale locale. Banca era parte integrantă din viaţa locală, sponsorizând echipa de fotbal a oraşului şi contribuind la construcţia unui cinematograf.

Însă, pe măsură ce economia italiană a încetinit, banca a început să întâmpine dificultăţi în a atrage fonduri pentru a trece de un test de sănătate financiară din 2014. Astfel, Popolare di Vicenza şi-a vândut acţiunile nelistate către clienţi individuali, câteodată drept condiţie pentru a le aproba acestora credite, potrivit consumatorilor şi avocaţilor acestora.

La început, banca a părut să treacă testul, însă în urma unei anchete a BCE, s-a descoperit că nivelul capitalului său se situa sub nivelul cerut. Acţionarii au dat banca în judecată, susţinând că au fost păcăliţi să cumpere acţiuni. Zonin a început să folosească intrarea din spate pentru a pătrunde în sediul băncii. Poliţia a efectuat mai multe raiduri la sediul acesteia.

“Această bancă a colaborat cel mai strâns cu companiile şi gospodăriile locale. Dacă acţiunile îşi vor pierde două treimi din valoare, va fi un dezastru pentru economia locală”, a declarat Antonino Cappelleri, procuror.

Zonin a demisionat din poziţia de preşedinte în noiembrie. El şi alţi foşti directori sunt anchetaţi pentru presupuse acţiuni de manipulare de acţiuni, obstrucţionarea anchetelor autorităţilor şi şantaj, potrivit unei surse familiar cu ancheta. Zonin şi cei trei foşti directori au refuzat să comenteze.

Noul management al băncii se grăbeşte să transforme Popolare di Vicenza într-o societate cu răspundere limitată şi apoi să vândă acţiuni de 1,5 miliarde de euro, urmând în cele din urmă să caute o altă bancă în vederea unei fuziuni.

Directorii băncii încearcă să-i convingă pe acţionari să susţină această schimbare, însă se lovesc de opoziţia acestora, din cauza posibilului impact asupra economiei Vicenza.

“Dacă se va întâmpla acest lucru, ne vom pierde toţi banii,” spune Daniele Marangoni, un şomer de 47 de ani, care a cumpărat acţiuni pentru a putea accesa un credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO