Business Internaţional

Cum a aruncat şefa BCE, Christine Lagarde, pieţele financiare în aer cu o singură declaraţie

Cum a aruncat şefa BCE, Christine Lagarde, pieţele...

Autor: Mihai Gongoroi, Otilia Serescu

13.03.2020, 12:18 806

O declaraţie a şefei BCE a stat joi la baza uneia dintre celei mai mari lichidări de pe piaţa secundară de obligaţiuni din istorie, chiar dacă Christine Lagarde a anunţat lansarea unui pachet de măsuri menit să amelioreze haosul economic cauzat de răspândirea coronavirusului, scrie Financial Times.

Fiind caracterizată de investitori drept o "gafă" de comunicare, Lagarde a spus că rolul Băncii Centrale Europene nu este să răspundă la mişcările din pieţele de titluri suverane sau să închidă spread-ul -diferenţa - dintre dobânzile ţărilor din zona euro.

Comentariile ei au venit în cadrul conferinţei de presă ce a urmat şedinţei de politică monetară în care BCE a decis extinderea programului său de cumpărare de obligaţiuni cu achiziţii suplimentare în valoare de 120 de miliarde de euro, lansarea unui program de împrumuturi ieftine către băncile europene ce eliberează 500-600 miliarde de euro şi îndulcirea schemei de susţinere pentru bănci.

"Nu suntem aici să reducem spread-urile, asta nu este o funcţie sau misiunea BCE", a spus Christine Lagarde, adăugând că "există alte instrumente pentru asta şi alţi actori care să se ocupe de aceste probleme".

Lagarde a respins de asemenea sugestiile că încearcă să îl imite pe Mario Draghi, fostul preşedinte al BCE, spunând că nu caută să fie "orice este necesar, numărul doi", ea făcând referire la celebrul discurs din 2012 al lui Draghi care a calmat pieţele financiare la apogeul crizei datoriilor suverane din zona euro.

Declaraţiile sale au fost percepute drept inversul discursului lui Draghi din 2012 în care spunea că va face orice este necesar pentru salvarea euro, a comentat Richard McGuire, strateg de investiţii la Rabobank.

Pieţele bursiere europene s-au prăbuşit ieri iar dobânzile plătite de statul italian au înregistrat cea mai mare creştere de o zi din istorie după declaraţiile preşedintei BCE. Banca centrală a decis de asemenea ieri să menţină rata dobânzii de politică monetară în condiţiile în care investitorii aşteptau o reducere suplimentară după modelul băncilor centrale din Marea Britanie şi Statele Unite.

Spread-ul între dobânzile la titlurile suverane pe 10 ani ale Germaniei şi Italiei – un indicator cheie al temerilor din pieţe cu privire la riscul suveran al Italiei – a crescut la 2,6%, cel mai ridicat nivel din luna iunie 2019 încoace.

Un grup de europarlamentari italieni au descris conferinţa de presă drept "dezastruoasă", în timp ce un oficial european a catalogat declaraţiile sale drept "groaznice".

Ulterior, Lagarde a fost nevoită să ofere un interviu televizat pentru a-şi clarifica declaraţiile, interviu în care a spus că este "angajată complet să evite orice fragmentare într-un moment dificil pentru zona euro" şi că "spread-urile mari apărute din cauza coronavirusului îngreunează transmisia politicii monetare".

Şefa BCE a mai adăugat că cel mai recent program de relaxare cantitativă lansat de BCE ar putea "fi folosit flexibil astfel încât să fie evitate dislocaţii din pieţele de obligaţiuni, iar noi suntem gata să folosim determinarea şi forţa necesară (pentru asta)".

"Este pentru prima dacă când condiţiile din pieţe au necesitat un interviu de follow-up din partea unui preşedinte BCE pentru a corecta o declaraţie", a comentat Frederik Drucozet, strateg la Pictet Wealth Management.
La rândul său, Mark Dowding, director de investiţii la BlueBay Asset Management, a spus că "BCE trebuie să dea dovadă de leadership sau va submina încrederea din pieţe".

Lagarde a petrecut mare parte din conferinţa sa de presă încercând să pună presiune pe guvernele europene să depună mai multe eforturi pe partea fiscală pentru protejarea economiei zonei euro de consecinţele epidemiei de coronavirus de pe continent.

"Piaţa lua în calcul un răspuns (la criză) similar celui din 2008. În schimb, am rămas cu impresia că BCE nu este în control", a mai comentat Richard McGuire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO