Business Internaţional

Cum a creat angoasa germană statul social

Cum a creat angoasa germană statul social

Autor: Catalina Apostoiu

04.04.2019, 00:04 481

În 2016 şi 2017 terorismul a stârnit cea mai mare îngrijorare, iar în 2018 nimeni altul decât Donald Trump a devenit cea mai mare sursă de îngrijorare pentru nemţi.

În Germania, disponibilitatea de a plăti pentru a scăpa de nelinişti e veche de peste un secol. Sunt însă companiile de asigurări de astăzi echipate pentru a alina cele mai mari temeri ale ţării? se întreabă Kate Ferguson de la Deutsche Welle.

În ultimul sfert de secol, grupul german de asigurări R&V a realizat un sondaj anual cu privire la cele mai mari frici ale Germaniei. În cea mai mare parte a ultimului deceniu, temerile de ordin economic au predominat. În 2010, nemţii se temeau cel mai mult de perspectiva creşterii preţurilor. Apoi, în fiecare an între 2011 şi 2015 cel mai mult s-au temut de criza datoriilor din zona euro.

În 2016 şi 2017 terorismul a stârnit cea mai mare îngrijorare, iar anul trecut nimeni altul decât Donald Trump a devenit cea mai mare sursă de îngrijorare pentru nemţi.

Toate acestea sunt bineînţeles foarte interesante pentru companiile de asigurări, ale căror businessuri sunt bazate şi susţinute de frică. Acest lucru este valabil mai ales în Germania, care are o îndelungă şi bogată istorie în a plăti pentru liniştea sufletească.

Statul dă tonul. Contribuţiile sunt deduse automat din salariu la o rată de 14,6%. Plăţile pentru şomaj, pensii şi asigurări medicale sunt de asemenea extrase din salariu.

Temperarea temerilor este un business foarte profitabil. În 2017, an pentru care există cele mai recente date, firmele germane de asigurări au înregistrat contribuţii de 198 miliarde de euro.

Sunt nemţii un popor temător? ìAngstî este un cuvânt german, dar ceva din caracterul nemţilor îi face pe aceştia să-şi abordeze fricile direct, fără a lăsa totul pe seama sorţii, cum fac alte popoare, scrie Ferguson.

În acest context, este logic că arhitectul asigurărilor sociale moderne nu a fost altul decât Otto von Bismark. Acesta a creat primul stat social din lume, iar, în mod ironic, teama de socialism a fost cea care l-a mânat de la spate.

Angoasa germană, asemeni sistemului de asigurări creat în jurul acesteia, s-a dezvoltat în timp. În prezent, nemţii nu se mai tem de sărăcie şi boală la fel de mult pe cât se tem de evenimentele geopolitice de peste Atlantic.

Prima firmă care va oferi asigurare împotriva unui potenţial tweet din partea preşedintelui american va face furori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO