Business Internaţional

Cum a devenit un iranian miliardar ajutându-l pe cel mai bogat rus

Cum un iranian a devenit miliardar ajutându-l pe cel mai bogat rus

Alisher Usmanov

Autor: Bogdan Cojocaru

14.04.2012, 15:27 2741

În 1989, Farhad Moshiri era un emigrant în Londra şi lucra la Deloitte & Tocuhe. În acel an l-a cunoscut pe Alisher Usmanov. Acum, după o alianţa de două decenii cu cel mai bogat om al Rusiei, contabilul de origine iraniana a devenit el însuşi miliardar, scrie Bloomberg.

Averea lui Moshiri, care deţine 15% din clubul londonez Arsenal şi 5% din compania Metalloinvest Holding, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, este estimată la peste 1,1 miliarde dolari, conform calculelor Bloomberg.

Usmanov (58 ani) l-a recompensat în 2008 pe Moshiri (56 ani) pentru serviciile oferite din poziţia de consilier şi confident cu 10% din acţiunile companiei Gallagher Holding, prin intermediul căreia Usmanov controlează Metalloinvest.

"M-a consiliat de-a lungul deceniilor în diferite afaceri şi şi-a exprimat opţiunea, primind partea pe care cu siguranţa o merită", a afirmat Usmanov. El şi Moshiri au refuzat să ofere detalii despre termenii acestei opţiuni.

Metalloinvest contribuie la cea mai mare parte a averii lui Usmanov, avere care a depaşit 20 miliarde dolari cu ajutorul unor investiţii plasate la momentul potrivit în companii de tehnologie, printre care Facebook, conform Bloomberg Billionaires Index - un clasament zilnic al celor mai mari miliardari ai lumii. Valoarea Metalloinvest este estimată la cel puţin 16 miliarde dolari, ceea ce pentru Moshiri înseamna cel puţin 800 milioane dolari. Compania se autoevaluează la cel puţin 20 miliarde dolari după afirmaţiile CEO-ului Eduard Potapov.

Pentru Moshiri, calea spre bogaţie a început cu o revoluţie

"Parinţii mei au părăsit Iranul în februarie 1979, chiar înainte de Revoluţia Iraniană", spune Moshiri, acum cetăţean britanic. "Tatăl meu a fost doctor în cadrul armatei, ulterior devenind judecător militar superior. Mama mea a lucrat la editura iraniană Kayhan. Acum, ea este stabiltă la Londra."

Miliardarul a studiat contabilitatea la Universitatea din Londra şi a fost angajat la Ernst & Young şi la Pannell Kerr Forster înainte de a se alatura Deloitte & Touche. El povesteşte ca l-a întalnit pe Usmanov printr-un prieten comun, Masoud Alikhani, când Usmanov se afla la Londra într-o "delegaţie la nivel înalt" prin care urmarea să înfiinţeze o societate de asigurare a riscului politic pentru a încuraja investiţiile străine în Uniunea Sovietică.

Prieteni din prima

"A fost foarte marcat la acel timp de inteligenţa sa şi de viteza de asimilare a ideilor complexe", afirma Moshiri.

Sentimentul era reciproc, spune Usmanov, născut în fosta republica sovietică Uzbekistan care, la fel ca Iranul, are graniţa comună cu Afganistan.

"Ne-am împrietenit imediat", a afirmat Usmanov.

Unul dintre clienţii lui Moshiri de la Deloitte & Tocuhe era Middlesex Holdings, o societate de investiţii inregistrată în Londra, la care Usmanov şi Alikhani deţineau participaţii. În 1993, Middlesex l-a angajat pe Moshiri şi în caţiva ani l-a numit director executiv. De-a lungul timpului, iranianul i-a câstigat încrederea lui Usmanov printr-o analiză critica a ideilor de investiţii ale acestuia.

Middlesex, printre altele, cumpara şi vindea aluminiu produs la topitoria TadAZ din Tajikistan, spune Alexander Vladislavlev, un fost minstru de externe al Uniunii Sovietice care a ocupat un loc în consiliul societătii.

"Era de fapt prima companie listată din Londra care avea acţionariat rusesc", a afirmat Vladislavlev într-un interviu la Moscova.

Mentor financiar

Middlesex achiziţiona în acelaşi timp active în fosta Uniune Sovietică, detinând în 2008 aproximativ 8% din fabrica de oţel Oskolskiy, din centrul Rusiei, care în prezent este o unitate a Melloinvest. Middlesex a fost ulterior redenumită GNE Group Plc şi vandută.

"Cu timpul, Moshiri a devenit mentorul meu financiar", a marturisit Usmanov. "Îi apreciez sinceritatea şi cunoştiinţele enciclopedice din domeniul finanţelor şi investiţiilor, deşi unele din cele mai profitabile investiţii le-am realizat contrar opiniei lui".

În 2003, de exemplu, Usmanov a declarat că atunci când început să cumpere acţiuni la Corus Group, un producător de oţel britanic care face parte acum din Tata Steel, Moshiri s-a împotrivit planului sau. Chiar şi aşa, "Moshiri a coordonat cu succes desfăşurarea acestei afaceri", a precizat Usmanov.

Sub gestiunea lui Moshiri, societatea Gallagher deţinută de Usmanov a cheltuit aproximativ 300 milioane dolari pentru a achiziţiona o participaţie de 13,4% din Corus cu scopul de a vinde ulterior acţiunile, ceea ce s-a şi întâmplat, în 2005, la un preţ de peste 600 milioane dolari.

Facebook, Groupon

" Moshiri nu a crezut nici în planurile de investiţii ale Facebook şi Groupon," a declarat Usmanov, ce deţine participaţii în ambele companii prin intermediul GST Global, un fond condus de un alt miliardar, Yuri Milner.

Moshiri a fost preşedinte al Metalloinvest din 2006 şi îl reprezintă pe Usmanov în consiliile unor companii la care Usmanov deţine acţiuni, printre care OAO GMK Norilsk Nickel, cea mai mare companie miniera din Rusia, si OAO Megafon, al doilea operator de telefonie mobila din ţară.

Însa nu toate investiţiile lui Moshiri îl implică pe Usmanov. Acesta a cumpărat o participaţie de 9,9% la Panmure Gordon & Co, una dintre cele mai vechi case de brokeraj din Marea Britanie, fără ajutorul lui Usmanov. Acum deţine 4.99% din această companie.

Totuşi, cei doi parteneri nutresc o pasiune pentru fotbal, în mod special pentru clubul Arsenal. Prin parteneriatul lor "alb-roşu", ei au cumpărat 15% din clubul londonez în 2007 şi de atunci şi-au majorat participaţia la 30%. Moshiri este un partener cu cotă egala în aceastî investiţie, conform site-ului de la Arsenal. O participaţie de 15% la clubul londonez valoreazţ pe piaţă în jur de 238 milioane dolari conform preţului de închidere din data de 3 aprilie de la bursa din Londra.

"Iubesc Arsenal, de aceea sunt şi acţionar" , a mărturisit Usmanov.

Moshiri a afirmat că este atras de imaginea de "club londonez de top" a echipei Arsenal, care s-a instalat recent pe un stadion ce poate gazdui 65.000 de fani.

Este un activ la care, probabil, nu vor renunţa niciodată.

"Suntem interesaţi să investim mai mult, pentru a asigura succesul clublui pe terenul de fotbal", a declarat Moshiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO