Business Internaţional

Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus

Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus

Autor: Catalina Apostoiu

08.12.2024, 18:20 50730

Entităţi din Rusia au preluat com­panii din Belarus pentru a profita de programul guvernamental Poland.Business Harbour lansat de fostul guvern PiS. Doar pentru o astfel de companie „belarusă“ au fost eliberate eliberate 370 de vize po­loneze ruşilor, scrie Rzeczpospolita.

Programul a fost lansat în 2020 pe fondul protestelor şi represaliilor din Belarus în urma victoriei con­testate a preşedintelui Alexander Lukaşenko din acel an. La acea vreme, potrivit Notes from Poland, programul a fost prezentat de guver­nul PiS drept o modalitate de a-i susţine pe belaruşi şi a da un impuls economiei poloneze.

Acesta oferea o procedură de imigraţie rapidă, cât şi consiliere juridică şi pentru investiţii pentru a ajuta specialiştii şi companiile IT să se relocheze. Până în 2021, se esti­mează că 10% din specialiştii IT din Belarus s-au mutat în Polonia.

În acelaşi an, programul a fost extins pentru a include şi candidaţi din Rusia, Ucraina, Georgia, Moldo­va şi Armenia. Până în septembrie 2023, fuseseră emise 93.512 vize în cadrul programului, aproape 95% din­tre acestea mergând către belaruşi.

Totuşi, numărul de vize a scăzut în decursul anului trecut, în condiţiile în care experţii au început să se declare îngrijoraţi că sistemul a fost exploatat de muncitori străini care căutau acces la spaţiul Schengen şi că unele vize nu fuseseră de fapt acordate specialiştilor IT.

Fostul guvern PiS a fost de ase­me­nea criticat de opoziţie după ce s-a aflat că în 2022 şi 2023 peste 1.700 de vize fuseseră emise pentru ruşi în pofida războiului din Ucraina.

Programul a fost suspendat la în­ceputul acestui an de noul ministru de externe Radoslaw Sikorski. Iar la mijlocul acestei luni, Rzeczpospolita anunţa că procuratura va lansa o an­chetă privitoare la program în condi­ţiile în care nu se ştie nici acum unde au ajuns persoanele care au intrat în ţară prin intermediul acestuia.

Deşi viza acordată prin program este oficial o viză naţională, aceasta permite de asemenea deţinătorului să călătorească în spaţiul Schengen. În cadrul programului au mai fost e­mise vize şi pentru cetăţeni din India, Iran, Japonia, Azerbaidjan şi Coreea de Sud, potrivit Rzeczpospolita.

Companiile, în special din Rusia, care s-au relocat în Polonia nu au fost verificate.

Nici măcar nu s-a verificat dacă era vorba de specialişti IT sau de proprietarii reali au companiilor care urmau să primească o subvenţie guvernamentală în cadrul programului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels