Business Internaţional

Cum a fost ”ucisă” regina Marii Britanii pe WhatsApp în urma unui execiţiu militar

Cum a fost ”ucisă” regina Marii Britanii pe WhatsApp...

Autor: Razvan Tupa

07.12.2019, 18:12 82

Un mesaj trimis de un utilizator care s-a semnat Gibbo a creat o frenezie de ştiri false după ce afirmaţia că Regina Marii Britanii a murit a ajuns la milioane de utilizatori, arată The Guardian. 

Mesajul trimis iniţial într-un grup din aplicaţia WhatsApp a convins milioane de oameni care regina a murit. După ce totul a fost lămurit, persistă misterul privind capacitatea unei persoane necunoscute de a da naştere unei adevărate psihoze care pare să indice ca sursă un exerciţiu militar care a avut loc în apropiere de oraşul Yeovil, din sudul Marii Britanii.

Pe 1 decembrie, milioane de britanici au primit mesaje care sugerau că regina a murit. Mesajele trimise pe WhatsApp, Facebook şi Twitter, au provocat căutări pe Google privind moartea reginei Elisabeth II. Palatul Buckingham a fost nevoit să formuleze o asigurare privind faptul că regina, în vârstă de 93 de ani e încă în viaţă.

Gibbo spunea că domnia reginei s-a încheiat. Elisabeth II ar fi încetat din viaţă în urma unui atac de cord în dimineaţa zilei de sâmbătă, dar informaţia ar fi fost ascunsă pentru a se permite armatei să se pregătească. Militarii erau anunţaţi să îşi facă bagajele şi să îşi pregătească haine pentru două săptămâni.

Cu toate că nu era niciun indiciu care să sugereze că ştirea ar putea să fie adevărată, fotografia de profil a grupului de pe care a pornit povestea înfăţişând un penis, informaţia a devent rapid virală, circulând pe reţelele de socializare.

După ce informaţia a fost negată oficial, jurnalistul Tom Cotterill de la Portsmouth News a ţinut să identifice de unde a pornit povestea. Ziaristul a descoperit că în mesajul original exista un sâmbure de adevăr. Personalul militar de la RNAS Yeovilton şi trupele unei baze militare din Somerset participau la un exerciţiu care includea procedurile de acţiune pentru London Bridge, numele de cod al operaţiunii masivă care s-ar pune în mişcare în momentul în care monarhul va muri.

Modul de acţiune pentru London Bridge este în vigoare de decenii întregi, vestea morţii Reginei urmând a fi transmisă prin linii sigure premierului şi altor oficiali cheie înainte de a fi anunţată prin intermediul canalelor de ştiri oficiale. Când Guardian a publicat un raport detaliat al planurilor în 2017, era menţionată şi implicarea mai multor corpuri de armată, Parlamentul fiind convocat ca şi mii de persoane din cadrul armatei, care ar trebui să se prezinte la Westminster Hall.

Astfel, se pare că una dintre persoanele care au primit mesajul privind exerciţiul militar l-a arătat prietenilor şi aceştia au încercat să verifice informaţia provocând avalanşa de mesaje din mediul online.

Un purtător de cuvânt al Marinei Regale a declarat că a existat un exerciţiu la baza care găzduieşte multe dintre operaţiunile trupelor britanice: „Putem confirma că un exerciţiu intern a avut loc la staţia aeriană Royal Naval Yeovilton, în conformitate cu planurile de urgenţă stabilite pentru rechemarea personal. Aceste exerciţii se desfăşoară în mod regulat”, au arătat oficialităţile. ”Exerciţiul s-a fost desfăşurat fără niciun fel de probleme şi regretăm orice tip de interpretare nepotrivită ar fi putut să apară”, au explicat militarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO