Business Internaţional

Cum a reusit banca islandeza MP Bank sa ramana in picioare cand totul se prabusea in jurul sau

Cum a reusit banca islandeza MP Bank sa ramana in picioare cand totul se prabusea in jurul sau

Kaupthing este cea mai mare banca islandeza care a dat faliment anul trecut

07.07.2009, 14:37 31

Margeir Petursson, presedinte si fondator al creditorului MP Bank, singura banca comerciala din Islanda care nu s-a prabusit anul trecut in contextul turbulentelor economice care au zguduit sistemul financiar al tarii, a anticipat actuala criza cu mult inaintea altor analisti si economisti, scrieThe New York Times.

In 2005, Petursson avertiza ca economia Islandei cunostea un ritm mult prea alert de crestere. „Era evident ca eram martorii unui boom fara precedent. Moneda nationala era supraevaluata", a declarat presedintele MP.
Astfel, in loc sa continue sa isi extinda operatiunile in Islanda, Petursson s-a orientat spre strainatate. „A fost o reactie naturala de diversificare la nivel extern, astfel am evitat sa acordam imprumuturi care finantau achizitiile sau care sustineau companiile care voiau sa se extinda", a apreciat Petursson.
In 2007, anticipand o deteriorare si mai pronuntata a mediului economic, banca a inceput sa vanda din active, in special pachetele de actiuni, si sa achizitioneze obligatiuni emise de guvernul de la Reykjavik. „Bineinteles, am putea spune ca am fost mult prea conservatori. Nu am participat la boom-ul economic", a declarat Petursson. „Cu toate acestea, ne descurcam suficient de bine."
Poate ca Petursson a estimat gresit momentul de declansare a crizei, insa a avut dreptate cu privire la problemele pe care aceasta avea sa le creeze. Cand turbulentele financiare mondiale au lovit puternic Islanda in octombrie anul trecut, MP Bank a reusit sa iasa cu succes din vartejul acestora. „Reducerea valorii contabile a activelor s-a ridicat la circa 15 milioane de dolari (10,6 mil. euro), suma destul de mare. Chiar si in aceste conditii, am reusit sa obtinem un profit de 7 milioane de euro", a precizat Petursson.
In 2008, profitul operational net al bancii s-a ridicat la 3,97 mld. coroane islandeze, sau
22,2 mil. euro, in crestere fata de 2007, cand a obtinut 3,16 mld. coroane. Profitul net s-a redus totusi de la 1,78 mld. coroane la 860 de milioane.
Steingrimur J. Sigfusson, ministrul de finante al Islandei, a declarat in legatura cu creditorul MP ca „s-a descurcat extrem de bine anul trecut; probabil e singura banca ce a reusit sa se descurce".
In octombrie, dupa ce cele trei mari banci islandeze au intrat in faliment si au fost preluate de guvernul de la Reykjavik, MP Bank a solicitat si a obtinut licenta de banca comerciala. In prezent, este singura banca comerciala independenta din Islanda.
Cu toate acestea, institutia fondata de Petursson are dimensiuni destul de mici. La sfarsitul lui 2008, MP detinea active in valoare de 53,4 mld. coroane islandeze, comparativ cu 5.350 mld. coroane cat valorau activele celei mai mari banci din Islanda, Kaupthing.
MP incearca sa se extinda, profitand de oportunitatile create de criza bancara din Islanda, insa se loveste de o serie de obstacole. Dupa ce Spron, cea mai mare banca de economii din Islanda, a intrat in faliment anul trecut, MP s-a oferit sa cumpere trei dintre sucursalele bancii. Tranzactia nu a fost aprobata intrucat toate depozitele de la Spron au fost transferate bancii Kaupthing, iar activele sale au fost transformate in garantii, potrivit lui Gylfi Magnusson, ministrul economiei.
Astfel, in loc sa devina proprietara cu drepturi depline a celor trei sucursale, MP a inchiriat-o pe cea mai mare in mai si a angajat 16 dintre salariatii bancii. Petursson a precizat ca operatiunile bancii au luat amploare de la inceputul anului, depozitele amplificandu-se de la 50 mil. $ (35,5 mil. euro) la sfarsitul lui 2008 la 200 mil. $ in prezent.
Desi bancile islandeze mai mari continua sa functioneze, Petursson a afirmat ca MP Bank si-a extins numarul de clienti datorita aspectelor negative pe care islandezii le asociaza cu institutiile care au clacat anul trecut.
Acest avantaj competitiv al bancii ar putea incepe sa se evapore din aceasta luna. Pe 17 iulie, guvernul de la Reykjavik intentioneaza sa recapitalizeze bancile islandeze ca prima masura dintr-un plan de amploare, care vizeaza restituirea independentei sistemului bancar.
Abordarea conservatoare a lui Petursson a fost, pentru o lunga perioada, considerata trasatura sa de referinta.
Dupa opt ani ca jucator profesionist de sah, Petursson, 49 de ani, a decis sa intre in lumea afacerilor. Cu o investitie de un milion de dolari (710.000 euro), el a infiintat un fond de investitii in 1999, insa compania a inregistrat pierderi destul de mari in contextul declinului pietelor bursiere din 2001, desi a reusit sa supravietuiasca. In 2003 Petursson a transformat-o intr-o mica banca de investitii, redenumind-o MP dupa ce a obtinut licenta de banca comerciala.
MP Bank are capital integral privat, iar Petursson detine 28% din actiuni. Fondatorul MP a afirmat ca nu intentioneaza sa listeze actiunile bancii la bursa in urmatoarea perioada si ca va cultiva o si mai mare prudenta in extinderea operatiunilor. Noile depozite atrase sunt investite in obligatiuni guvernamentale si in conturi curente la banca centrala din Islanda.
Petursson a recunoscut ca banca sa obtine in prezent marje de profit extrem de mici, insa a precizat ca strategia sa este benefica in actualele conditii. „Nu acordam imprumuturi comerciale sau imobiliare pentru moment. Speram sa facem asta dupa ce lucrurile vor deveni mai stabile", a conchis Petursson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO