Business Internaţional

Cum a reuşit o comandă de 4,2 miliarde de dolari să genereze o valoare de piaţă de 119 miliarde de dolari

Cum a reuşit o comandă de 4,2 miliarde de dolari să...

Autor: Alex Ciutacu

26.10.2021, 13:02 1657

Într-o evoluţie atipică, o comandă de 4,2 miliarde de dolari a reuşit să genereze o valoare de piaţă suplimentară cumulată de 119 miliarde de dolari pentru ambele companii implicate în tranzacţie, adică de circa 28 de ori mai mult decât valoarea tranzacţiei în sine, potrivit Bloomberg.

Luni, Hertz Global Holdings a plasat o comandă pentru 100.000 de vehicule Tesla, ceea ce a avut un impact neaşteptat pe bursă atât pentru cumpărător, cât şi pentru vânzător.

Comanda reprezintă una dintre cele mai mari plasate vreodată în piaţa vehiculelor electrice, întrucât Hertz va cheltui 4,2 miliarde de dolari pentru unităţile comandate, adică aproximativ 42.000 de dolari pentru fiecare unitate.

În urma anunţului, acţiunile Tesla au crescut cu peste 12%, ceea ce a generat o creştere a capitalizării companiei de aproape 118 miliarde de dolari, transformând producătorul lui Elon Musk în cea de-a cincea cea mai valoroasă companie listată din SUA.

Trebuie menţionat că Hertz a fost recent aproape de faliment, iar faptul că tranzacţia cu Tesla a avut un asemenea impact l-a surprins chiar şi pe Elon Musk, care a subliniat că producătorul auto nu are o problemă de comenzi, ci de producţie.

„Este ciudat că a avut un impact asupra evaluării, în contextul în care Tesla are dificultăţi pe creşterea producţiei, nu pe cerere”, a scris Elon Musk, CEO-ul Tesla, pe Twitter.

Mai ciudat decât atât este că şi evaluarea Hertz a cunoscut o creştere totală de 1,17 miliarde de dolari pe bursă după acest anunţ. Pentru a înţelege de ce este neobişnuit, trebuie menţionat că în ultimele luni valoarea de piaţă a Hertz s-a situat sub 8 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, evoluţia a fost una benefică pentru Elon Musk, care şi-a consolidat astfel poziţia de cel mai bogat om din lume, după ce averea lui a crescut cu peste 36 de miliarde de dolari într-o singură zi. Averea lui este estimată în prezent la 288,6 miliarde de dolari, potrivit indexului miliardarilor realizat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO